Етикет за гуми в ЕС

Като част от Плана за действие за енергийна ефективност, етикетът за гумите в ЕС беше пуснат на пазара на 1 ноември 2012 г. Отсега нататък гумите за моторни превозни средства са оборудвани с този знак в рамките на Европейския съюз и информират за разхода на гориво, сцеплението с влажна повърхност и класификация на шума на съответния продукт. Събрахме цялата необходима информация за вас.

Етикетът на гумата е разделен на три различни категории, които се оценяват отделно.

1. Съпротивление при търкаляне

Съпротивлението при търкаляне на гума влияе пряко върху разхода на гориво на вашето превозно средство. Колкото по-ниско е съпротивлението при търкаляне, толкова по-малко гориво консумирате. Най-добрият рейтинг в тази категория е буквата "А" с цвят зелен, докато червеният "G" е най-слабият. Буквата "D" не е зададена. От A до G потреблението се увеличава с 0.1l с всяка буква на 100км.

2. Мокро сцепление

При сцепление с влажна повърхност се оценява дължината на спирачното разстояние при мокри пътища. Рейтингът е от зелен "А" до червен "G". Буквите "D" и "G" обаче понастоящем не са зададени. Рейтингът се основава на скорост от 80 км / ч. От A до F спирачното разстояние се увеличава с всяка буква.

3. Емисиите от шум

Шумовото излъчване е обемът на шума, който гумата произвежда по време на шофиране. Посочва се абсолютната стойност на децибела. Стойностите са разделени на три рейтингови класа, представени с илюстрации отдясно на ухото. Колкото по-черни са линиите, толкова по-силно е гумата. Постоянното ниво на шума над 80 децибела може да доведе до здравословни проблеми.

Върнете се в началото