Закони и разпоредби за гумите

Не е възможно да карате каквато и да е желана гума на вашия автомобил и по този начин избраните от вас гуми трябва да имат одобрение за вашия автомобил. Що се отнася до гумите, освен необходимото одобрение на гуми има няколко други правила.

Тук можете да намерите законите и разпоредбите за гумите:

Одобрени гуми

За да разберете кои гуми са разрешени за кола или мотоциклет, обикновено е полезно да разгледате документите на превозното средство. Често се случва и други размери да се допускат, но модификациите трябва да бъдат регистрирани, в противен случай регистрацията и застрахователното покритие ще изтекат. Много производители на гуми предлагат на своите уебсайтове възможността да кандидатстват за такива одобрени гуми, като въведете следната информация:

Етикет за гуми на ЕС

Етикетът за гуми на ЕС или Европейският регламент за етикетиране на гуми е задължителен за производителите на гуми от 1 ноември 2012 г. Етикетът за гуми на ЕС е създаден, за да оцени определени критерии за гума. Ще бъдат тествани три различни области. Първо, това са съпротивлението при търкаляне, сцеплението с мокра настилка и шумът при търкаляне, който гумата причинява на пътя.

Този регламент е преразгледан и ще бъде заменен от 1 май 2021 г. с Регламент (ЕС) 2020/740, който ще бъде предмет на нови изисквания. С този регламент ЕС иска преди всичко да защити околната среда. По този начин клиентите трябва да търсят етикета на гумите на ЕС, когато купуват продукти, които имат добри резултати в това отношение.

Съпротивление при търкаляне

Съпротивлението при търкаляне на гумата има пряко влияние върху разхода на гориво на автомобила. Етикетът за гуми на ЕС използва класификация за тестване на съпротивлението при търкаляне, където A означава най-ниското, а E - най-високото съпротивление при търкаляне. Ако обърнете внимание на този момент при закупуване на гуми, етикетът за гуми на ЕС го приписва на класове. Скалата има само 5 класа (А до Е), като А е най-ефикасният.

Етикет на гуми

Мокро сцепление

Сцеплението с мокра настилка също е оценено в 5 класа от A до E на етикета на гумите на ЕС. Класификацията на сцепление с мокра настилка се отнася до спирачния път в сравнение с референтната гума. Гумите от клас A имат много по-къс спирачен път от гумите от клас E, което може да спаси животи при спешни случаи.

Шум

Третата точка се отнася до шума при търкаляне на гума (от A, B, C), т.е. силата, която гумата достига при шофиране. Етикетът на гумите на ЕС показва нивото на шума при търкаляне в децибели. Освен информацията, предоставена от етикета на гумите на ЕС, при закупуване на гума трябва да се вземат предвид и други фактори, като живот и качество на гумата. Съгласно новата наредба, която ще бъде актуализирана от 2021 г., има и опции за включване (до символа за шум) символ за сцепление при заледени условия и/или силен сняг към стандартното етикетиране.

Гумите, проектирани за условия на тежък сняг, имат символа "3 пика и сняг" или "Алпийски" на страничната стена. Скандинавските зимни гуми за използване върху заледени повърхности носят нов символ, представляващ леден сталагмит.

За всяко обозначение на типа гума има QR код с връзка към базата данни за продукти на ЕС (EPREL).

В крайна сметка всеки клиент трябва да вземе решение за значението на етикета за гуми на ЕС.

Задължение за носене на резервно колело

Много шофьори се чудят дали резервното колело е задължително. Отговорът се крие във факта, че много производители на автомобили вече не оборудват новите си превозни средства с резервно колело, а само с ремонтни комплекти. Но определено биха го направили, ако беше необходимо. И наистина, няма закон за резервно колело или комплект за ремонт на гуми. Все пак трябва да е във ваш интерес да имате решение за спукана гума. И имайте предвид, че за разлика от използването на резервно колело, трябва да шофирате до най-близкия гараж веднага след като използвате ремонтен комплект.


Върнете се в началото