5-те най-големи грешки при шофирането офроуд, които да избягвате

Спускате се по калното корито на река с Вашия джип 4×4, натискайки здраво газта и задълбавайки надълбоко, когато изведнъж разбирате, че сте заседнали. Високо центрирани, Вашите офроуд гуми се въртят и пръскат кал в гъсталака отгоре, Вие объркано бутате колелото. За щастие Вашият приятел е там, за да Ви помогне. Ами ако не беше? А какво щеше да стане, ако нямахте обхват, за да се обадите на някого?

Този сценарий не е измислица. Точно това се случи с един австралийски офроуд авантюрист. Въпреки че джиповете са чудесни за офроуд, и това преживяване е вълнуващо, то може да е изпълнено с опасности. Не оставяйте неподготвени. Офроуд пътните инциденти могат да Ви причинят голямо затруднение или нараняване и да приключите с голяма сметка за ремонт.

Избягвайте следните грешки при офроуд пътуване и ще спестите повече време за справяне с проблемите. Тогава ще Ви остане повече време да се наслаждавате на Вашето офроуд пътуване.

Грешка №1: Маршрутът не е предварително определен

Един офроуд шофьор в Тексас се озовал в път без изход, след като последва свой приятел, без да знае накъде отива. Накрая се спуснал надолу по стръмен склон и получил някаква повреда от пътя, докато се сблъскал в неравната настилка. Сблъсъкът можел да е и още по-лош, но пък шофьорът все още доста се вълнува от целия този инцидент, който приключил със счупен калник.

Шофьорът, който пътувал с cameraman123, казва: " Ще я закарам в сервиза утре ... ще видя колко заплати ще глътне. Научете се от моята самонадеяна грешка, не бъдете толкова глупави! " Известно е, че всякакви повреди по външната част на колата лесно могат да надхвърлят хиляда долара за поправка.

Решението : Ако познавате някой, който вече е поемал по същия маршрут, говорете с него за това какво можете да очаквате. Или огледайте цялостно района пеша или от по-безопасна точка преди да карате по него. Не шофирайте опасно на места, където нямате представа какво Ви очаква. Едно високотехнологично решение би било да направите предварително няколко снимки от въздуха с дрон или да огледате района с Google Earth.

Грешка №2: Шофиране офроуд сам

Заради присъщата за офроуд шофирането опасност, това е доста лоша идея. Приятел с друг 4×4 може да Ви помогне и да Ви измъкне от безизходицата, или той би могъл да потърси помощ, когато сте извън обхват и Ви е необходима пътна помощ.

Решението : Ако смятате да шофирате офроуд, но нямате приятели, които да Ви придружат, потърсете в интернет. На уебсайта meetup.com има групи за почти всяка дейност. Можете да потърсите и във Facebook, и във форуми, посветени на тази страст. Ако просто не можете да чакате повече и се налага да тръгнете сами, не забравяйте да споделите с някого подробности за Вашето пътуване, преди да тръгнете на път.

Грешка №3: Правилното оборудване не е взето

Офроуд шофирането не е просто офроуд - то е оцеляване. Без правилната подготовка можете да се окажете в положението да измръзнете през нощта, да се наложи да бинтовате рани без бинтове или да гледате лесен за отстраняване проблем на двигателя и да нямате инструменти, за да го поправите. От друга страна, ако донесете всичко, което Ви е необходимо, и имате решение на проблема, ще се почувствате супер добре.

Решението : Вземете комплект за оказване на първа помощ, инструменти, карти, верига за теглене, фенерче и лампа, нощни уреди, топли дрехи и допълнителен чифт обувки, храна и вода, а не пречи да имате на разположение и широкообхватно уоки-токи.

Грешка №4: Не са използвани правилните гуми

Износените гуми по принцип са опасни за шофиране. За офроуд те са дори още по-опасни. Не само прекалено износените гуми са неподходящи. Най-често срещаните причини за повреда в гумата е недостатъчното напомпване, неправилното износване поради някакъв механичен проблем или повреда, вследствие на препятствия по пътя. Гумата, която се пука точно в средата на офроуд пътешествието, определено слага край на забавлението. А и евтините гуми, които не са предназначени за офроуд, не помагат особено.

Решението : Подберете си набор от офроуд гуми, които да хвърлите отзад в джипа или Вашия SUV за екстремни случаи. Проверете нивото на налягането в гумите и се уверете, че е в нормите.

Грешка №5: Каране в дълбоки води

Водата по пътя вероятно ще скрие вида кал, в която можете да заседнете, а коритата на реките могат да се окажат катастрофални, ако водата е по-дълбока, отколкото предполагате. Всеки 30 см вода оказва натиск от 750 кг. Ако тази сила превиши теглото на Вашия автомобил, Вие ще изгубите контрол. Вентилът на осите, ръчната трансмисия и дистрибуторната кутия при контакт ще засмучат вода, а ако при всмукването на въздух в двигателя влезе вода, тогава вече здравата сте я загазили.

Решението : Пробвайте каква е дълбочината на водата, преди да карате в нея. Разширете ниско- разположените вентили (диференциалните вентили) по-високо в шасито с гъвкави тръби. Намерете отвора за входящ въздух и се уверете, че водата не е достатъчно висока, за да го покрие. Поставете брезент в предната част на джипа, така че в отделението с двигателя да влезе възможно най-малко вода. 

Абонирайте се за нашия бюлетин

Отговор до: {{replyComment.author}}
Всички полета са задължителни
Коментарът бе изпратен успешно

Върнете се в началото