ТЕХНОЛОГИЯТА RUN FLAT: Интервю с Тимо Айзен

Технологията Run-flat (гумите с аварийни характеристики) е отново на мода. Въпреки че преди няколко години run-flat гумите сякаш изчезнаха, сега пазарният дял отново се повишава значително. В интервю с мениджъра по продажбите на "Wheels" и мениджър Ключови клиенти в "Делтиком" Тимо Айзен говорихме за предимствата и недостатъците на run-flat гумите , за цената и безопасността на run-flat технологиите, какво предлагат производителите на гуми от run-flat технологията и за какво да внимаваме при избора на run-flat гуми.

GUMI-ONLINE.COM:    Добър ден, Тимо!

Тимо Айзен :  Здравей, Татяна!

GUMI-ONLINE.COM:   Всеки знае, че гумата играе особено важна роля при шофирането и безопасността. Съществуват много нови технологии, които подобряват безопасността при шофиране. Една от тези технологии е Run-flat или Run On Flat. Какво представляват run-flat гумите и как работи run flat принципът?

Тимо Айзен:  Run-flat гумите са ценни на пътя, дори когато налягането на въздуха в гумата спадне, поне за определено разстояние и при ниска скорост. Благодарение на силно подсилените странични стени на run-flat гумите, те могат да носят тежестта на превозното средство без въздух. Специално проектираните мъниста на гумата също предотвратяват изпускането на гумата от джантата. Ето защо принципът "run-flat" се основава на самоносещата подсилена странична стена на гумата. Това предотвратява притискането на страната на гумата между пътя и джантата, както и изскачането на гумата от джантата. Това накратко представлява run-flat гумата и принципът, по който работи.

GUMI-ONLINE.COM:    Това по мое мнение е доста интересна технология. Как може да се разпознае гума от типа "run-flat"?

Тимо Айзен:  Всяка гума има съответната маркировка върху страничната стена, посочваща размера, производителя, модела, DOT и други подробности за гумата. Run-flat гумите имат още една специална маркировка. Тя, обаче, варира в зависимост от производителя на гумите. Етикетът например може да бъде ROF, RFT, EMT, RCS, SSR, ZP за нулево налягане или DSST. Или просто "RUNFLAT". Но на страничната стена на гумата винаги има специален знак.


 Timo Eisen

GUMI-ONLINE.COM:    Благодаря! А при търговията? Трябва ли да разгледате гумата, за да видите дали тя е с run-flat технология?

Тимо Айзен:  Не, разбира се! Ако търсите такава гума, трябва да проверите страничната стена на гумата, за да видите дали тя е run-flat гума. Това са идентификатори, оставени от производителя. Тези маркировки на производителя са включени в нашия уеб магазин, ако например търсите определена гума. Това означава, че можете да филтрирате някои марки гуми с run-flat характеристики и да получите онлайн същите възпроизведени характеристики, които се намират отстрани на гумата.

GUMI-ONLINE.COM:    Какви са предимствата и недостатъците на run-flat гумите?

Тимо Айзен:  Най-голямото предимство определено е сигурността. Дори и при внезапен спад на налягането или при постепенна загуба на налягането, е безопасно да продължите пътуването с кола, тъй като можете да контролирате колата. Внезапната загуба на налягането, класическото спукване, от друга страна е животозастрашаващо и затруднява много шофьори, особено на магистралата при високите скорости. При run-flat гумите нещата са различни, тъй като пътуването е гарантирано, въпреки обичайните щети по гумата. В противен случай се изисква смяна на гумата на животозастрашаващи места, като например вдигане на крик на магистралата, на селски пътища или в дълги тунели. Друго голямо предимство е комфортът. В случай на повреда, не е нужно да сменяте гумата сами или при аварийно спиране, но обикновено ще имате възможност да се свържете директно с доставчика, заради голямото разнообразие на run-flat гуми. С използването на run-flat гумите, не е необходимо да носите резервни гуми, които на свой ред увеличават обема на отделението с до 80 литра. Друго предимство е, че не се налага да включвате теглото на резервната гума и така се пести енергия и гориво. Но предимствата се комбинират с недостатъци. Те могат да се забележат в цената. Run-flat гумите са по-скъпи от конвенционалните гуми. Run-flat гумата е и малко по-тежка заради run-flat дизайна. По-голямото тегло винаги означава изразходване на повече енергия, което води до известно допълнително потребление. На сегашния етап от развитие, обаче, това потребление до голяма степен е изравнено с това на конвенционалните гуми.

GUMI-ONLINE.COM:    Чудесно, благодаря! Едно от основните предимства на run-flat гумите е, че продължавате да сте в движение в случай на повреда. На какво разстояние и с каква скорост човек може да шофира с повредена гума?

Тимо Айзен:  Разбира се, разстоянието и скоростта са ограничени, защото в случай на повреда, гумата е с понижено налягане. Известни производители определят скорост до 80 км/ч, както и разстояние от около 80 км в повредено състояние. Не се препоръчва вдигането на по-висока скорост или изминаването на по-голямо разстояние. Ако превозното средство е оборудвано фабрично е създадено за run-flat гуми, ще откриете необходимото разстояние и скорост при спешни случаи в ръководството на автомобила.

GUMI-ONLINE.COM:    Имат ли run-flat гумите така-наречената технология за пестене на гориво?

Тимо Айзен:  Run-flat гумата естествено спестява теглото на резервната гума, но същевременно изисква и малко повече енергия, тъй като run-flat гумата е по-тежка от обикновените гуми. Гумата за пестене на гориво, а именно гумата с ниско съпротивление при сцепление, не е еквивалентна на run-flat гумата. Въпреки това технологията за икономия на гориво и аварийните характеристики не се изключват взаимно.

GUMI-ONLINE.COM:    Кои марки предлагат "run-flat" технология?

Тимо Айзен:  Сега има голямо разнообразие от марки на най-различни цени. Някои от тези производители включват Bridgestone, Michelin, Continental, Goodyear, Dunlop, Pirelli, както и Falcons, Nokian, Kumho, Hankook, Nexen, Yokohama и др. Днес на разположение са много марки, предлагащи различни размери.

GUMI-ONLINE.COM:    А цената зависи ли от марката?

Тимо Айзен:  Що се отнася до цената, трябва да отбележим, че run-flat гумата е по-скъпа от обикновената гума заради специалния дизайн и технология. Градацията в марките е според обичайната търговска структура за сравнение между тях. Така например гумите Michelin са значително по-скъпи отколкото тези на Hankook.

GUMI-ONLINE.COM:    Разбирам това. А могат ли run-flat гумите да бъдат монтирани на всички превозни средства?

Тимо Айзен:  Използването на run-flat гумите винаги се препоръчва за автомобили, които са фабрично оборудвани с такива гуми. В тези превозни средства силите, действащи върху окачването, се вземат под внимание заради по-твърдите странични стени на гумите. Освен това автомобилът се нуждае от мониторинг на налягането в гумите, който да е оборудван за run-flat гуми. Много е важно водачът да обърне внимание на ниското налягане в гумата. Поради това контролът на налягането в гумите е задължителен. По този начин run-flats се препоръчва за автомобили, които имат такова произведено в завода оборудване или за превозните средства с допълнително сложено оборудване.

GUMI-ONLINE.COM:    Могат ли run-flat гумите да се движат с "нормална" джанта?

Тимо Айзен:  Да, това е възможно. Съществува, обаче, опасност run-flat гумата да изскочи от джантата, когато налягането й спадне. Това може да се случи в екстремна ситуация, като удар в остър ъгъл или по време на маневра. Тук с предимство се ползват т.нар. джанти Extended Hump. Това са джанти с техническото име EH2 или EH2 +. Заради специалната им форма, тези джанти дават по-голяма стабилност и безопасност на гумата и елиминират риска от изскачане на джантата. Това, обаче, не е строго изискване. Не е нужно непременно да имате run-flat джанта за run-flat гума, следователно не е задължително да използвате и run-flat гуми с run-flat джанти. И двата варианта могат да се комбинират.

GUMI-ONLINE.COM:    BMW играе ролята на пионер сред run-flat гумите и стандартно оборудва няколко модела с тази технология. Flat tires гумите задължителни ли са за всички BMW модели?

Тимо Айзен:  Въпреки че BMW се счита за ранен пионер в тази технология, използването на тази система за гуми не е задължително. Трябва да се отбележи, обаче, че тези превозни средства обикновено нямат авариен комплект или резервна гума на борда. Така че, ако превозното средство е проектирано от производителя да използва run-flat гуми и вие заменяте тези run-flat гуми с обикновени, трябва да знаете, че мобилността в случай на повреда вече да не е налице. Дори ако по-късно оборудвате автомобила с различен авариен комплект, трябва да закупите тези бордови средства и да разберете дали ще се намери достатъчно място за тяхното съхранение.

GUMI-ONLINE.COM:    Добре, благодаря. Бих искала да попитам малко повече за монтажа на гумата. Къде могат да се монтират run-flat гумите и могат ли хората да ги монтират сами?

Тимо Айзен:  Run-flat гуми трябва винаги да се монтират от квалифициран доставчик. Съществуват така- наречените сертифицирани доставчици на WDK (Търговска асоциация на немската каучукова промишленост). Такива сертификати са стандарт за качество при обучението на монтьорите и за монтажните машини. Клиентът, който се интересува от гуми, може бързо и лесно да избере специализиран доставчик в своя регион от над 10 000-те монтажни компании, които могат да се открият www.gumi-online.com. По принцип не се препоръчва самостоятелния монтаж, тъй като гумите изискват специално монтиране и могат лесно да бъдат повредени, което значително увеличава риска от злополуки.

GUMI-ONLINE.COM:    Какво трябва да се имаме предвид при смяната на run-flat гуми? Казахте, че квалифицираните доставчици са важни?

Тимо Айзен:  Работата с run-flat гуми винаги изисква обучение, след което монтажът не е нито сложен, нито скъп. Необученият човек, обаче, с неподходящо оборудване може да причини така-наречените наранявания на гумата, които могат да станат опасни веднага, щом гумата се нагорещи или силно се притисне. Гумите от типа "run-flat" трябва да попаднат в ръцете на специализирани доставчици.

GUMI-ONLINE.COM: Разбрах. Много благодаря. Можеш ли да ми кажеш дали спуканата run-flat гума може да бъде залепена?

Тимо Айзен:  Това е много интересен въпрос. Залепването на гуми тип "run-flat" не се препоръчва и дори отхвърля от производителите. Това означава, че гума, която е продупчена или има друга щета, не може да бъде ремонтирана, а трябва да бъде заменена. Това се дължи на дизайна и на специалната странична стена на гумата; не е задължително да има последваща повреда на run-flat гумата.

GUMI-ONLINE.COM:    А какво ще кажете за run-flat и TPMS?

Тимо Айзен:  TPMS е система за наблюдение на налягането в гумите. Не е задължително намаленото налягане в run-flat гумата да се усеща, както при обикновените гуми. Run-flat гумата със спаднало налягане при шофиране в градския трафик изглежда доста "нормална". Това е опасно, защото тогава вече сте в режим на повреда на гумата и трябва да следвате ограниченията на производителя на гумите по отношение на скоростта и остатъчния пробег на гумата. Ето защо е важно превозните средства с run-flat гуми да имат подходяща система за следене на налягането в гумите. Такива системи за следене на налягането в гумите винаги присъстват в автомобили, които са проектирани за run-flats гуми.

GUMI-ONLINE.COM:    Чудесно. Това е всичко. Много благодаря за помощта.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Отговор до: {{replyComment.author}}
Всички полета са задължителни
Коментарът бе изпратен успешно

Върнете се в началото