Какво означават маркировките върху гумите?

Върху страната на гумата ще намерите много числа и букви, но какво всъщност означават различните символи?

Правни разпоредби

Гумите са стандартизирани в Европа съгласно регламент ECE-R 30, тъй като правилата за лицензиране на пътния трафик (StVZO, § 36) са много подробни и контролирани. Законодателят също така посочва каква информация трябва да бъде предоставена на страничната страна на гумата. Там трябва да присъства името на производителя - обикновено отпечатано с големи букви - и видът на гумата. Но има и друга информация, която може да бъде намерена там. Нека дадем един пример: Имаме гума с цифровата комбинация 195/60 R 15 88 V – структурата е винаги една съща, само числата и буквите може да се различават.

Размери на гумата

195/60   R 15 88 V . В нашия пример първите две цифри, разделени с наклонена черта, показват размера на гумата. Гумата е с широчина 195 мм, съотношението на височината спрямо ширината е 60 %. Колкото по-нисък е процентът, толкова по-нисък е ръбът на гумата.

Радиални гуми

195/60    R   15 88 V . R в 195/60 R 15 88 V показва какъв е дизайнът - в случая това е радиална гума. Понякога думата "Radial" се отпечатва и на фланга. От 80-те години на миналия век при леките автомобили се ползват почти само радиалните гуми, така че наименованието им е остаряло. Въпреки това, то все още продължава да се отпечатва там. Диагоналните гуми в днешно време се монтират само на селскостопански машини, ретро коли и понякога на мотоциклети. Индикаторът за гуми от диагонален вид е буквата D.

Диаметър на джантата

195/60 R    15   88 V Третата цифра от нашата примерна комбинация 195/60 R 15 88 V обикновено посочва диаметъра на джантата най-често в инчове. Въпреки това, някои производители използват и милиметри, но разликата е лесно забележима заради големината. Размерът в инчове обикновено варира от 10 до 20, докато милиметрите са между 315 и 440.

Товароносимост

195/60 R 15    88 V Разбира се, можете да прочетете колко може да носи гумата. Индексът на натоварване, известен също като индекс на товара LI, е разположен на пето място. Преобразуването става по добре-установена таблица в интернет. В този контекст 88 означава товароносимост от 560 килограма при дадено въздушно налягане - обикновено 2,5 бара. LI, посочен в документите за превозното средство, не трябва да е по-нисък от действителното налягане, което означава, че ако е посочено като 88, винаги трябва да инсталирате гуми с минимална товароносимост от 88. Върху гумите с особено висок капацитет на товароносимост може да намерите абревиатурата RF (подсилени) или XL (допълнително натоварване).

Скорост

195/60 R 15 88    V   Максималната допустима скорост, при която гумата може да бъде задвижвана, е обозначена с буква в края на цифровата комбинацията. Индексът на скоростта V съответства на 240 км/ч. Обикновено маркировките варират от M за 130 до Y за 300 км/ч. Съответната таблица за разчитане на буквите е достъпна в Интернет.

Маркировката DOT

В допълнение към маркировките, описани по-горе, всяка гума има и криптиран код от производителя, обикновено 12-цифрено число и последователност от букви. Последните четири цифри обикновено са оградени в квадратче и представляват етикета DOT (Министерство на транспорта - етикетът на американския транспортен орган се е превърнал в международен стандарт). Като погледнете маркировката, можете да прочетете датата на производство, която съдържа седмицата и годината. Ако гумите са произведени преди 2000 г., номерът DOT се състои само от три цифри.

Други регистрационни номера

Ако гумата е с насочена форма на шарката, тя се обозначава с индикацията "Rotation", "Direction" или "Direction of rotation" и стрелка, сочеща в съответната посока. Надписът "Tubeless" обявява, че гумата е безкамерна и се отнася за повечето гуми, тъй като те са изработени по този начин. Индикаторът за износване "TWI" (Индикатор за износване на протектора) показва точки в профила, където степента на дълбочина на протектора може лесно да се разчете. Там профилът не е достатъчно дълбок. Ако точката е на повърхността, гумата е достигнала предписаните по закон 1,6 мм и трябва да бъде сменена. 1,6 мм обаче се считат за гранични и в такъв случай се препоръчва гума с остатъчната дълбочина на протектора от 3 мм. "M + S" означава "кал и сняг". Това не е надежден индикатор за зимни гуми и само допълнителният символ за снежинка дава сигурност. "E" или "E" в комбинация с цифра означава страна на европейския стандартен тест ECE. Пневматични гуми, а именно гуми, които не се отпускат напълно дори и след повреда, носят символите ROF или SST и имат специални подсилени странични стени. Малката цифра "1" показва, че гумите са особено тихи, което се удостоверява със сертификат за намаляване на шума.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Отговор до: {{replyComment.author}}
Всички полета са задължителни
Коментарът бе изпратен успешно

Върнете се в началото