Какво трябва да знаете за реглажа на гумите

Реглажът на гумите, известен още като подравняване на колелата, може да помогне на гумите ви да функционират правилно и да имат по-дълъг живот. Той може също да подобри и предпази автомобила ви от внезапно отклонение в дадена посока или от странно вибриране по пътя.

Какво представлява реглажът на гумите?

Реглажът се отнася за настройка на окачването на автомобила - системата, която свързва автомобила с колелата му. Това не е настройка на самите гуми или колела. Ключът към правилния реглаж е регулирането на ъглите на гумите, които оказват влияние върху контакта с пътя.

Как да разбера дали се нуждая от реглаж на гумите?

Съществуват няколко начина да разберете дали колата ви се нуждае от реглаж на гумите. Ако сте забелязали един или повече от тези индикатори, трябва незабавно да проверите реглажа си при лицензиран техник.

  • Неравномерно износване на протектора
  • Автомобилът клони наляво или надясно
  • Воланът не е центриран, когато шофирате направо
  • Кормилното колело вибрира

Вътрешен ъгъл , сходящ ъгъл и външен ъгъл

1. Вътрешен ъгъл

Това е вътрешния или външния ъгъл на гумата, погледнат от предната част на автомобила. Твърде големият наклон навътре или навън, известен също като отрицателен и положителен вътрешен ъгъл, съответно показва неправилен реглаж и трябва да бъде коригиран. Износените лагери, сферичните болтове и другите части на окачването на колелата могат да допринесат за неправилен вътрешен ъгъл.

2. Сходящ ъгъл

За разлика от изравняването на вътрешния ъгъл, подравняването на сходящия ъгъл е степента, до която гумите ви се завъртат навътре или навън, когато се гледат отгоре. Ако това ви обърква, просто се изправете и погледнете надолу към краката си. Извийте ги навътре към центъра на тялото си. Когато гумите на колата ви са под същия ъгъл (помнете, ние гледаме от птичи поглед), ние наричаме това близки краища на задните гуми. Извъртете краката си навън и ще ги изравните. И двете гуми изискват коригиране.

3. Външен ъгъл

Външният ъгъл ви помага да балансирате управлението, стабилността и завиването. По-конкретно, ъгълът на вашата кормилна ос се вижда отстрани на автомобила. Ако имате положителен външен ъгъл, направляващата ос ще се наклони към водача. От друга страна, отрицателният външен ъгъл означава, че направляващата ос се накланя към предната част на автомобила.

Защо реглажът на гумите е от значение?

Неправилният реглаж на колелата или гумите може да доведе до неравномерна и преждевременна повреда на гумите. Ето някои специфични видове износване на протектора, които са резултат от неправилен реглаж:

  • Назъбване

Гумите се "назъбват", когато протекторът е гладък от едната страна и остър от другата. Това обикновено е признак за лошо подравняване на сходящия ъгъл.

  • Износване на вътрешния ъгъл

Тази деформация при износване на протектора означава, че вътрешната или външната страна на протектора са значително по-износени от центъра на протектора. Както подсказва и името му, положителният или отрицателният вътрешен ъгъл причинява този вид износване.

Износване на спирачката и педала на газта

Това се случва, когато едната страна на блоковете на протектора се износват по-бързо от другата в периферна посока. Когато държите ръката си върху протектора, ще ви изглежда и ще я чувствате като зъби на трион, погледнато отстрани. Износването на спирачката и педала на газта може да е признак за недостатъчно надуване и/или липса на ротация.

Ако сте свидетел на някой от тези необичайни модели на износване, трябва да се обърнете към техник, който да провери реглажа. Докато предпазването на гумите от износване е добра причина да проверявате реглажа на колелата, последствията от неправилен реглаж могат да се проявят и в цялостното представяне на автомобила. Колата, която се отклонява на една страна или не се управлява равномерно, например, вероятно има проблем с реглажа.

Балансиране на гумите

За разлика от реглажа на гумите, балансирането на гумите или колелата се отнася до компенсирането на всякакви тежести в комбинацията гума/колело и често се извършва заедно с подравняването на колелата. Два са основните типа дисбаланс на гумите/колелата, които се нуждаят от коригиране - статичен (една равнина) и динамичен (двойна равнина).

Статичният баланс отразява баланса само на една равнина - вертикално движение, което може да доведе до вибрации. Динамичният дисбаланс, от друга страна, се отнася за баланса в две равнини - вертикално движение и странично движение. И двата вида дисбаланс изискват използването на специална машина за балансиране, която да помогне за изравняването на нещата.

За да започне да балансира гумите ви, техникът ще ги монтира на правилните джанти и ще настрои налягането до оптималната степен. След това всяка гума преминава през централния отвор на балансираща машина. Машината завърта гумата с висока скорост, за да измери дисбаланса в комбинацията колело/гума. Тя сигнализира какво тегло трябва да добави техникът, за да балансира гумата и зоните, където това тегло е необходимо.

Балансирането на гумите е от съществено значение за правилната грижа за гумите по същата причина, както и реглажът на колелата: за предотвратяване на преждевременното износване на протектора. Преминаването на реглаж и балансиране на всеки 5000 до 6000 мили може да удължи живота и цялостното представяне на гумите.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Отговор до: {{replyComment.author}}
Всички полета са задължителни
Коментарът бе изпратен успешно

Върнете се в началото