Колко време ползвате една гума? И как да разберете на колко години е?

 Колко време ползвате една гума?

Колко време ползвате една гума?

Металът ръждясва, хлябът става сух и плесенясва, косата на хората посивява, а по кожата се появяват бръчки - процесът на стареене става очевиден. Но как да разпознаете възрастта на гумата? И колко са допустимите години за употреба на гумите?

DOT маркировката

Всички необходими данни за определяне на възрастта можете да откриете върху самата гума. Можете да намерите т.нар. маркировка DOT (Министерство на транспорта - тази маркировка на министерството на транспорта на САЩ се е утвърдила в цял свят) от страни на всяка автомобилна гума след 2000 г. DOT номерът съдържа четири цифри и е ограден с линия. Първите две цифри посочват седмицата на производство; третата и четвъртата цифри показват годината на производство.

Примери

Ако числото DOT е 1911, тогава гумата е произведена в 19-та седмица на 2011 г., следователно някъде между 16 и 22 май на 2011 г. Ако числото DOT е 0905, то тази гума се появява през 2005 г., между края на февруари или началото на март. Такава гума би трябвало да е на повече от единадесет години. Гумите, произведени преди 2000 г., са обозначени с три цифри и специален символ. Първите две цифри показват седмицата на производство по същия начин, както и в четири-цифрения номер, а третата цифра показва последната единица от годината на производство. Трицифрен номер без символ може да намерите върху гумите, произведени през 80-те години. Никой не би желал да ползва такива гуми, дори и те да не са били ползвани, тъй като качеството на гумите не се подобрява с времето, както е например при марковата шунка или вино. Точно обратното, каучукът става крехък, а сцеплението не е вече толкова добро.

Белези на стареене

Освен очевидната дата на тях, гумите могат да стареят по различни начини - като последица от употребата им или дори когато не са ползвани изобщо. Разбира се две-годишните гуми, които навъртят стотици хиляди километри, изглеждат много по-стари от пет-годишните гуми на кола на пенсионери, които шофират веднъж седмично до близкото кафене. Атмосферните условия, слънчевата светлина и озонът, както и механичното напрежение оставят своя отпечатък върху гумите. Неправилното разпределение на товара също допринася за процеса на стареене, но интензивността му е различна в различните случаи.

Правни разпоредби

Всеки, който обмисля дали да закупи употребявана гума, трябва да разбере доколко е била натоварвана избраната от него гума. Тази информация ще ви помогне да определите кога трябва да смените гумите на колата си. Законово изискване съществува само за възрастта на гумите, разрешени за каравани, ремаркета и каравани с ограничение на скоростта до 100 км/ч. ADAC или Германската търговска асоциация за търговците на гуми на дребно и вулканизация (BRV) препоръчва гумите на леките автомобили да се сменят поне веднъж на всеки десет години, но веднъж на всеки шест години е за предпочитане. Обикновено границата на износване се достига много по-рано, дори и при нормална интензивност на шофиране. Съществуват няколко законови разпоредби, като например минималната дълбочина на протектора от 1,6 мм, която според ADAC и други организации е твърде ниска. Ето защо не е достатъчно да сте наясно със законовите разпоредби. Когато оценявате гумите, се водете и от здравия си разум.

И така какво да имам предвид?

Няма да сгрешите, ако погледнете DOT маркировката. Така първо ще откриете теоретично каква е възрастта на гумата. След това е необходимо да проверите общото й състояние. Протекторът на гумата все още достатъчно дълбок ли е? Летните гуми трябва да са с протектор от поне 3 мм, а зимните- 4 мм. Най-добре е да измерите различните гуми, използвани по различни начини, няколко пъти и на различни места. Има ли по тях видими вдлъбнатини или разкъсвания? Дали няма малки пукнатини от времето? Ако гумата е монтирана върху джанта: има ли признаци за ръжда или повреди? Няма почти никакъв начин за оценка на условията, при които е била съхранявана гумата. В крайна сметка собственикът/продавачът може да ви предостави необходимата информация.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Отговор до: {{replyComment.author}}
Всички полета са задължителни
Коментарът бе изпратен успешно

Върнете се в началото