Информация за закупуване на автомобилни гуми

Професионалните шофьори знаят, че гумите на автомобили са един от най-важните елементи на автомобила. Някои шофьори подценяват тяхната роля, като се има предвид, че двигателят или спирачките играят ключова роля. Хубавите гуми осигуряват безопасност на водача и пътниците. Качеството на гумите определя всичко. Висококачествените гуми осигуряват по-добро управление и спиране на мокър, хлъзгав или сух път. Също така е изключително важно да изберете гуми според метеорологичните условия на района, в който живеете. В райони, където зимата е мека, обикновено се използват всесезонни гуми на превозните средства, докато в страни с тежки зими е за предпочитане поставянето на зимни гуми.

Кога да подменяте гумите

Има още една причина за смяна на гумите, но основната причина е процесът на износване на гумите. Гумите се считат за износени, когато дълбочината на протектора спадне на 2/32 инча. Основната цел на протектора на гумата е да отблъсне водата от контактния пластир и да осигури сцепление с пътя. Пръчката за контакт е област с големина на човешка длан, която е в контакт с пътя. С други думи без протектора гумата губи способност за сцепление с мокрия път. Тя не може да спре бързо, да се превърти или ускори.

Съвременните гуми имат т.нар. "носещи опори", разположени в жлебовете. Носещите опори се повдигат до 2/32 и помагат да разберете кога настъпва времето за смяна на гумите. Когато носещите опори стигнат на нивото на протектора на гумите, водачът знае, че трябва да намери нов чифт гуми.

Съществува и друг метод за определяне дали гумата е достатъчно износена, за да трябва да бъде сменена. Той се нарича тест за определяне дълбочината на протектора с монета и се използва предимно в Америка. Необходимо е да вземете една монета и да откриете мястото в гумата, където протекторът изглежда с най-ниското ниво. Шофьорът трябва да сложи обратната страна в канала. Ако той може да види горната част на главата на монетата и надписа, това е лош знак. Това означава, че гумата трябва да бъде сменена.

По-голяма част от ръководствата за превозни средства, както и много механици ще ви упътят, че обикновено гумите трябва да бъдат сменяни, когато достигнат петгодишен срок на ползване. Смята се, че с възрастта гумите стават много податливи на различни щети. Много от навиците при шофиране оказват влияние върху състоянието на гумите - ускоряване, набиване на спирачки, бърз старт, повредени пътища и т.н. Само си представете какво влияние оказват тези фактори върху гумата в продължение на пет години. В резултат се увеличава рискът от повреда в превозното средство и дори от пътен инцидент. Добрата новина е, че е възможно да се определи възрастта на която и да е гума, дори и когато става въпрос за използвани гуми. На страничната стена на гумата близо до ръба има обозначение DOT. DOT номерът се състои от различни цифри, които посочват датата на производство, производителя и друга информация за гумата. Първите две цифри посочват седмицата на производство. Последните две цифри от числото обикновено посочват годината на производство на гумите. Например 3109 посочва, че гумата е произведена в 31-вата седмица на 2009 г.

За да сте в безопасност и да предпазите пътниците си, е важно да контролирате състоянието на гумите и да ги сменяте, когато е необходимо. По такъв начин е необходимо да обмислите закупуването на нови гуми, когато протекторът е твърде изхабен или когато гумите станат над 5-годишни.

Видове гуми и метеорологични условия

Шофьорите знаят, че ползването на подходящ вид гуми е от голямо значение. Ползване на летни гуми през зимата е опасно не само за шофьора, но и за гумите. Летните гуми са изработени от различен каучук и затова реагират различно на студеното време. Зимните гуми имат по-високо съдържание на каучук, което поддържа гъвкавостта им при ниски температури, докато летните гуми осигуряват по-добро функциониране при топло време. Има и всесезонни гуми, които са идеален избор за региони с мека зима. С оглед на това водачите трябва да сменят зимните гуми с летни през летните сезони и обратно - през зимните сезони.

Къде да закупите гуми

Пазарът за производство на гуми е голям и много конкурентен. На шофьорите се предлага широка гама висококачествени продукти, произведени от известни и реномирани производители. Въпреки това е по-добре да купувате гуми онлайн. Онлайн магазините обикновено предлагат по-добър избор в сравнение с традиционните магазини. Обърнете внимание на различните специални оферти на електронните магазини. Можете да намерите много оферти от рода на "купувате 3, а получавате 4" или "100 паунда отстъпка за закупуване на четири гуми". Разбира се, офертите зависят от производителите, като някои компании не са много щедри в отстъпките.

При определяне на бюджета за новите гуми, не забравяйте, че трябва да отделите допълнителни средства за тяхното инсталиране - труд и материали за балансирането им. Не забравяйте и разходите за доставка при поръчката на гуми от чужбина.

Колко гуми ми трябват?

Състоянието на предните гуми може да се отличава от това на задните гуми, но е по-добре да замените всичките четири гуми. Това ще осигури пълно съвпадане на размера, вида, дебелината на протектора и дори производителя. При повечето модерни автомобили е достатъчно да се заменят само две гуми, но за някои камиони и други превозни средства е задължително сменянето и на четирите гуми. Пълната подмяна е по-добра и важна за превозните средства с четири колела, тъй като пълната подмяна премахва риска от повреда на компонентите в системата за задвижване. Същото се отнася и за някои зимни гуми - те трябва да бъдат заменени заедно. Ако видът на новоинсталираната гума се различава от конструкцията на останалите гуми, това може да доведе до проблеми в работата и управлението. Когато се поддържа, ефективността на всяко превозно средство се увеличава. Поддръжката на превозното средство включва не само проверка на нивото на маслото или замяна на стари части, но и грижата за гумите и своевременната им замяна. Не забравяйте, че вашите шофьорски навици също могат значително да удължат живота на гумите.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Отговор до: {{replyComment.author}}
Всички полета са задължителни
Коментарът бе изпратен успешно

Върнете се в началото