Създадено, изработено, произведено: Как и къде са създадени вашите гуми

Според организацията Consumer Reports приблизително 8 от 10 европейци предпочитат да купуват европейски стоки. Нещо повече, 60% заявяват, че са готови да платят с 10% повече за местно-произведени стоки. И все пак според проучване на Associated Press, на практика е точно обратното. Това проучване установи, че 3-ма от 4-ма биха предпочели европейски стоки, но в крайна сметка ще изберат по-евтиното, чуждестранно изделие. Какъв е изводът от тези противоречиви проучвания?

Когато става дума за европейски и чуждестранни продукти, има както напредък, така и отдръпване. На хората може да им харесва идеята да закупуват местни продукти, но в края на краищата джобовете им показват друго. Изобилието от европейски стоки струва повече. Заслужава ли си обаче по-високата цена? В основата на това разискване стои идеята за стойността.

Мериан Уебстър определя стойността като "справедлива възвращаемост или еквивалент на стоки, услуги или пари за нещо, което се обменя." Искате справедлива възвръщаемост за това, за което харчите. Това важи особено за гумите, на които разчитате за ежедневна мобилност. Европейска или не, ако гумата се спука бързо, няма да можете никъде да пътувате. Това засяга вашите средства и препитание.

Вариантите са толкова много, че въпросът "коя гума трябва да купя" може да е наистина плашещ. Какво да купите - чуждестранни или местни гуми, всесезонни или специализирани? За да Ви помогнем с решението, нека да започнем с най-основното.

Раждането на гумата

През 1888 г. Бенц измислил първия бензинов автомобил, който включвал пневматични гуми на колелата. Шотландецът Робърт Томсън изобретил пневматичната гума през 1845 г., но не привлякъл особено внимание към своето откритие, докато друг шотландец Джон Бойд Дънлоп не направил такава гума за триколката на сина си през 1888 г. Това се превърнало в революционна концепция, която заменила металните колела с въздушни гуми, монтирани върху металните колела. През 1905 г. се появила и първата пневматична гума, оборудвана с протектори, спомагащи за увеличаване на сцеплението. Хенри Форд изобретил монтажната линия през 1913 г., а когато американската компания Du Pont вкарала синтетичния каучук в индустрията през 1931 г., започнало тяхното масово производство и модерната гума води началото си от този момент нататък.

Последвали и други подобрения в технологията на гумата, включително и на радиалната гума (1949 г.), при която кордите в гумата са подредени вертикално за увеличаване на горивната ефективност чрез равномерен контакт на протектора с пътя. Гумата RunFlat (1980 г.) продължава да се ползва, въпреки драскотините или дупките, а през 2000 г. се наблюдава повишена концентрация върху екологичните гуми Eco Tuning за екологични автомобили.

Всички тези подобрения означават, че имате изключително богат избор на дизайни, а що се отнася до материалите, всички гуми са изработени от комбинацията на естествен и синтетичен каучук с черен карбон. Естественият каучук се добива от каучуковото дърво Hevea Brasiliensis, което расте в Южна Америка и се отглежда в тропически плантации в Югоизточна Азия и Западна Африка. Независимо дали е произведена в Европа или на друго място по света, всяка гума, която съдържа естествен каучук, разчита на дървета от тропическите плантации извън Европа. Синтетичният каучук са добива от полимери на суровия нефт; черният карбон също съдържа суров нефт (или природна газ), комбиниран с кислород в процеса на горене.

Производството на гуми изразходва 70% от световния каучук, а учените вече търсят алтернатива на каучуковото дърво. Около 93% от тези дървета идват от Азия, където тропическите гори трябва да бъдат опазени. Решението на този проблем би могъл да е храстът гуаюла. Той е пустинно растение, което може да расте и в САЩ, изисква сравнително малко вода и е устойчиво на болести. Все още предстои да бъдат положени усилия за производството на достатъчно гума от гуаюла.

Къде се произвеждат гуми

По отношение на самата гума, всички производители са на едно мнение. Те разчитат на каучука от тропичните каучукови дървета, както и на суровия нефт. Гуми се произвеждат в много страни, въпреки че като цяло най-много гуми се произвеждат в Европа. От 72-та типа гуми, тествани от Consumer Reports през 2016 г., нито един от производителите не е направил гумите си изключително само за Европа.

Тази графика показва производствения спред:

През последното десетилетие има увеличаване в европейското производство на гуми. Това отчасти се дължи на увеличаването на евтината енергия, а от друга страна на намаляването на разходите за труд. Министерството на търговията отчита 45% увеличение на производствените работни места в Европа между 2009 г. и 2014 г.

Consumer Reports заявяват: "Възможно е в бъдеще да има промени в производствения баланс, тъй като през следващите няколко години в Европа ще бъдат пуснати няколко нови заводи за производство."

Произведени в Европа

Германската компания за гуми Fulda отвори хиляди работни места в град Фулда, Германия с откриването на новия си завод. Оборудването на стойност 800 милиона евро е разположено върху 1,5 милиона кв. метра и добавя около 1800 работни места към местната икономика. "Ще можем да предоставим на нашите клиенти, потребители и производители на автомобили висококачествени гуми и водещи услуги в индустрията, за да отговорим на изискванията на европейския пазар", каза главният изпълнителен директор на Fulda. Новият завод показва, че Fulda е подготвен да изпълни стандартите за качество, които съпътстват европейското производство.

Според The Balance, "Европа е с по-високи производствени и трудови стандарти, което осигурява качествена работна среда, безопасни условия на труд за служителите и по-добър продукт". Производството в Европа означава също, че в случай на проблем, европейците могат да се консултират директно с производителя, а това намалява времето за доставка. Това намалява и разходите за доставка, като потребителите получават гуми с по-високо качество на по-ниски цени.

На европейския пазар (и навсякъде по света), Fulda се състезава с компании като Michelin, Continental и Pirelli, за да създаде най-добрите гуми на пътя. АТМ на Fulda се оценява като най-добрата гума за всички терени, което означава, че тя се представя отлично както на път, така и офроуд, като същевременно поддържа живота на протектора.

С новия завод в град Фулда, компанията Fulda се конкурира с други производители на гуми в Европа и по света. По тази причина информираният потребител може да замени въпроса "Къде са произведени моите гуми?" с "Кои са най-качествените гуми, които мога да си купя, за да получа най-добра стойност за парите ми?"

Цената на добрата гума

Колкото по-лошо е качеството на гумата, толкова по-бързо ще се износи тя. Купете си евтина гума с лошо качество или гума втора употреба и съвсем скоро ще се озовете обратно в магазина в търсене на нова гума. Купете си скъпа гума с лошо качество и резултатите ще са същите. Купете си качествена гума и можете да очаквате дълъг живот заедно с върхови резултати.

Най-доброто решение е да се потърси гума, която ще е възможно най-дълготрайна, защото трайността ще намали разходите ви с течение на времето. Освен това добре-изградената гума може да подобри ефективността на горивото, което ще ви спести пари в помпата. Размерът на гумите, както и дизайнът могат да ви спестят от 4 до 7 процента, когато става въпрос за газ. Ако ви е необходима по-голяма гума, купете такава, която е добре-проектирана. Гумата с качествен дизайн, която осигурява точното количество съпротивление по пътя, а не повече от необходимото, ще ви служи максимално добре и максимално дълго.

Имате да похарчите толкова много пари за гумите, но не жертвайте от качеството й. Може да се наложи да отделите малко повече пари за гуми европейско производство, но местните производители работят усилено, за да ви предоставят достъпни гуми, които предлагат максимална стойност за парите, които давате. 

Абонирайте се за нашия бюлетин

Отговор до: {{replyComment.author}}
Всички полета са задължителни
Коментарът бе изпратен успешно

Върнете се в началото