Въпрос за джантата: алуминиева или стоманена?

 Въпрос за джантата: алуминиева или стоманена?

Тегло

Нека отговорим директно на този въпрос. Теглото обикновено се счита за плюс, когато говорим за алуминиеви джанти. Но изявления от рода на "Алуминиевите джанти са по-леки от стоманените джанти и подобряват ефективността при шофиране" са неоснователни в днешно време. Разбира се, основното качество на алуминия е, че е лек метал и не е толкова тежък, колкото стоманата, която се състои предимно от желязо. Въпреки това поради технологичния напредък дебелината на стените на съвременните стоманени джанти е такава, че практически разликата в теглото едва се забелязва. По-специално, когато джанта, изработена изцяло от алуминий, е комбинирана с голяма или широка гума, не се срещат проблеми с теглото. Разбира се, има и изключения: много, много скъпите джанти от сплави с магнезиева част (магнезиеви джанти) и въглеродните джанти, изработени от въглеродни влакна, са изключително леки, но пък са прекалено скъпи за лична употреба. Те се използват предимно в моторните състезания.

Допълнителни критерии за вземане на решение

Стабилност

Стоманената джанта от валцована стомана е стандартното оборудване, особено за малки коли. Стоманените джанти често се състоят от две части - от самия ръб и от объл диск. Частите са заварени заедно така, че топлината и напрежението да не могат да причинят щети на заварките. Джантите от сплави често се изливат в калъп и след това се боядисват. Ако джантата се състои от две части (ръб и основа), те се завинтват заедно. Добавя се и друг метал към джантата, например желязо, за увеличаване на стабилността заради онези, които считат алуминия за прекалено мек. Правилно е джантите от сплави да се наричат джанти от алуминиеви сплави.

Устойчивост

Всеки, който често пътува по неасфалтирани пътища, е добре да използва стоманени джанти. Този материал е много по-здрав от лекия метал. Пътната настилка поврежда джантите само визуално, но структурата на стоманата си остава непроменена. Ако джантата е ударена силно в бордюра, обикновено сравнително лесно може да бъде ремонтирана. Въпреки че стоманените джанти ръждясват, ръждата засяга само повърхността на джантата и не оказва влияние върху шофирането. Ръждата може лесно да бъде отстранена. Джантите от алуминиеви сплави, обаче, са много по-уязвими на пясък, кал и ситен чакъл. В момента, когато материалът е леко ударен, върху чистото покритие много бързо се появяват повърхностни драскотини. Ако течност попадне в тези драскотини под боята, джантата корозира и става неустойчива. Дълбока дупка може да сложи край на живота на такава повредена джанта от сплави. Ремонтът на джантите от алуминиеви сплави е малко сложен, а понякога и невъзможен. Алтернатива за любителите на леки джанти са специалните, по-здрави зимни джанти от сплави, които струват малко повече. Тези модели, обаче, не могат (все още) да се конкурират със стабилността на стоманени колела.

Цена

Стоманените джанти са по-евтини от алуминиевите. Ако не искате да се откажете от джантите от алуминиеви сплави, а и не разполагате с много пари, може да разгледате джантите втора употреба. При закупуване на употребявани джанти от алуминиеви сплави, се уверете, че не купувате повредени. Също така вижте дали имат повърхностни драскотини. Такива признаци на употреба са често срещани при използваните джанти от алуминиеви сплави. Отсъствието им показва замаскиране и може би прикриване на дефектите.

Независимо дали нова или използвана, алуминиева или стоманена: си заслужава да сравните цените

Външен вид

Що се отнася до външния вид, джантите от сплави винаги изглеждат по-добре. Лакирани, с гланцирано покритие или дори матирани, понякога с хромирани части, джантите от сплави несъмнено са много по-красиви. Различните цветови опции (сребърно, черно, пъстро, цвета на колата) карат сърцето на собственика на автомобила да затупа по-бързо. Алуминиевите джанти могат да модернизират дори и съвсем невзрачна семейна кола и да я направят атрактивен автомобил. Не толкова хубавите стоманени джанти в най-добрия случай могат да бъдат украсени с различни дизайни.

Заключение

Изборът между алуминиеви и стоманени джанти е личен избор. И двата модела имат своите предимства и недостатъци. Всеки шофьор трябва да избере онези, които отговарят на собствените му приоритети. Евтини и здрави или красиви и малко по-скъпи? Ако желаете да съчетаете двата варианта, можете да карате през лятото с добре изглеждащите алуминиеви джанти и да ги замените с по-устойчивите стоманени джанти през зимата.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Отговор до: {{replyComment.author}}
Всички полета са задължителни
Коментарът бе изпратен успешно

Върнете се в началото