Как да предпазим децата при автомобилна катастрофа

Всички родители ще се съгласят, че децата са най-важното нещо в живота. Да си родител обаче е много сложно, а понякога това изисква и овладяването на изкуството на компромиса. Със сигурност, обаче, съществува едно нещо, за което не искате да правите компромиси и то е безопасността на вашето дете. Статистиката в Британия показва, че за съжаление около 2 хиляди души умират всяка година от катастрофи, от които 800 деца на възраст до 13 години. Никой не е 100% защитен от автомобилна катастрофа. Независимо колко добре шофирате, на пътя има и други шофьори, които може да не са толкова внимателни. Ето защо трябва да се погрижите за детето си, като му осигурите максимална защита, докато е в колата. Безопасността в автомобилите започва с това доколко родителите са осведомени, че превозването на деца изисква специална грижа. Тази защита започва с много малки стъпки, които включват:

  • Поставянето на деца на възраст под 12 години на задната седалка;
  • Ползването на коланите, съответстващи на възрастта и размера на детето;
  • Следването на ръководството за управление на превозното средство, както и ръководството за ограничаване на децата;
  • Закупуването на автомобил с висок рейтинг при тестване за катастрофи;
  • Не оставяйте децата сами в превозното средство.

Възрастови ограничения

Модерните автомобили са оборудвани с най-добрите системи за безопасност и въздушни възглавници, които защитават възрастните по време на автомобилни аварии. Въпреки това предпазителят и въздушните възглавници са опасни за децата, а в някои случаи могат да бъдат дори смъртоносни. Затова в много страни законите повеляват деца под 12–годишна възраст да сядат на задната седалка, като използват коланите за деца.

Използване на правилните предпазни средства за деца

Ще се съгласите, че е по-безопасно да шофирате, когато децата седят на задната седалка и са затегнати с колани, съответстващи на възрастта и ръста на детето. Когато децата пораснат достатъчно, те започват да използват предпазните колани за възрастни. За щастие пазарът предлага много предпазни средства за деца от гледна точка на цена, стил и характеристики. Например, можете да се огледате за определени модели като обърнатата назад седалка за деца, когато детето порасне.

Обърната назад седалка за деца 

Тази седалка на деца е предназначена за бебета и малки деца до 2-годишна възраст. Обърнатата назад седалка не бива да се поставя отпред до шофьора. Препоръчва се децата да се държат възможно най-дълго време в такъв вид седалки за осигуряване на максимална защита. В ръководството на седалката са показани подробни инструкции с картинки за ограниченията във височината и теглото на детето. Можете също да проверите и етикета на седалката, който съдържа още информация.

Обърнете внимание на седалките за новородени, които обикновено се закрепват към основата, прикрепена за автомобила. Важно е да се уверите, че седалката и основата са добре свързани, за да се избегне всякакво увреждане на детето.

  • Детска седалка, насочена напред. Обърнатата назад седалка трябва да се замени с насочената напред седалка, когато детето навърши 2 години. В идеалния случай тя може да се използва до 7-годишна възраст. Този тип седалки се използват със специална твърда седалка, която издържа деца с тегло до 20 кг. Обърнете внимание, че седалките могат да са с различни ограничения в теглото с максимално тегло до 40 кг. За да фиксирате детето, трябва да прекарате колана през процепите над раменете на детето. За правилно фиксиране и защита, се уверете, че коланът е закрепен здраво, а гръдният колан е поставен на нивото на гърдите или подмишниците.
  • Подвижна седалка за кола. Ако детето е вече прекалено голямо за детска седалка, той или тя се поставят в т.нар. подвижна седалка за кола, която осигурява добра защита, докато детето достигне теглото и височината, необходими за ползването на предпазен колан. Коланът през рамо в подвижната седалка трябва да бъде поставен през гърдите и през рамото близо до врата на детето. Детето трябва да седи изправено и да качи коленете си на височината на седалката.
  • Предпазен колан. Предпазните колани могат да се използват, след като детето достигне определена височина. Ако вашето дете може да задържа гърба си на седалката в автомобила, а краката на пода, можете да започнете да използвате предпазните колани без колебание. Това обаче не означава, че детето е достатъчно голямо и не се нуждае от помощта на възрастните. Предпазните колани трябва да се използват правилно, за да се осигури добра защита. Те не трябва да се поставят зад гърба на детето или под ръката му. Коланът трябва да се постави през гърдите и през рамото близо до врата на детето.

LATCH: Долни опори и ленти за деца

За да се осигури максимална защита на децата, правителството задължава производителите на превозни средства да вградят системи, наречени "долни опори и ленти за деца" в превозните средства. Системата помага за закрепването на обезопасяващи устройства за деца към седалката на автомобила. За да разберете дали вашият автомобил има системата LATCH, проверете ръководството на автомобила. Възможно е също да използвате предпазен колан за защита на детската седалка. LATCH обикновено се използва с детски седалки, обърнати напред. Лентата за закрепване на детската седалка трябва да бъде закрепена към опората с лента в превозното средство и поставена зад седалката. Много автомобили обаче не са оборудвани със система LATCH на задната средна седалка. Ако и при вас това е така, можете да използвате предпазния колан и горната лента, ако използвате детска седалка, насочена напред.

Не забравяйте, че предпазните седалки и обезопасяващите устройства ще намалят риска от наранявания и ще предпазят детето ви само, ако се използват правилно. След като закупите някое от тези средства за безопасност, прочетете ръководството, за да сте сигурни, че разбирате как трябва да го използвате.

Устойчив на удари автомобил

Ако смятате, че предпазните средства и предпазният колан ще свършат цялата работа, се лъжете. Те определено осигуряват защита на вашето дете в случай на злополука, но размерът и теглото на автомобила също играят важна роля. Помислете за закупуване на автомобил, който да има висок рейтинг при катастрофа. Такива превозни средства обикновено са по-големи и по-тежки, защото се произвеждат от по-тежки метали. Те осигуряват допълнителна защита в момент на сблъсък.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Отговор до: {{replyComment.author}}
Всички полета са задължителни
Коментарът бе изпратен успешно

Върнете се в началото