Ръководство за покупка на гуми за трактор за косене на трева

Подмяната на повредена или износена гума на трактор за косене на трева е лесна работа. Това е много по-лесно, отколкото да закарате трактора до търговеца на селскостопанска техника или за ремонт до местния сервиз. Първата стъпка е да намерите правилната гума за смяна. Трябва да предвидите четири фактора при покупката на нови гуми за трактори за косене на трева: размер на гумата, рейтинг на гумата, тип терен и изисквания за сцепление, както и цената, разбира се.

1. Определяне размера на гумите за трактора за косене на трева

Подобно на всяка друга гума, гумите за трактори за косене на трева имат серия номера, отлети върху страницата на гумата. Те описват специфични особености на гумата. Налични са две различни системи за оразмеряване: системи с две и с три цифри.

• Оразмеряване на гумите с две цифри

Гумите за трактори с две цифри имат изобразени числа от рода на: 4.80-8. Това означава, че ширината на гумата е приблизително 4,8 инча, а джантата е с диаметър 8 инча. Това са двете числа, които са ви необходими, за да откриете подходящата по размери гума за смяна.

• Оразмеряване на гумите с три цифри

Системата за номериране на гумите за трактори с три цифри работи малко по-различно. 15×6.00 - 6 е типичния размер. Първото число преди "x" показва диаметъра на гумата, когато е напомпана и не е натоварена. Средното число между "x" и "-" показва ширината на гумата. Крайното число посочва ширината на джантата. Обърнете внимание, че последното число е ширина, а не диаметър на джантата. Това винаги важи при трицифреното оразмеряване на гуми за трактори за косене на трева и други гуми за градинска техника.

2. Ply-рейтинг (брой обшивки) на гумите за трактори

Тракторите за косене на трева много рядко се претоварват, но гумата с по-голяма товароподемност е по-устойчива и на пробождания, тъй като обвивката на гумата е по-дебела и по-здрава. Ако вашият трактор за косене на трева се движи по груб терен с много тръни или използвате трактора за работа, различна от косене, помислете за смяна с гума "B/4-ply", вместо "A/2-ply". Броят на слоевете винаги е отпечатан върху страницата на гумата. Има само две възможности: A/2-слой или B/4-слой при общите размери за трактори за косене на трева.

3. Изискване за тяга

Грайферите на протектора на гумите за трактори за косене на трева се класифицират на три основни вида: гуми за за смесена употреба, валчести гуми за всички терени или оребрени гуми.

Грайферите за тревна площ са най-често срещаните и обикновено имат редица от блокчета с V - образна форма по периферията на протектора. Те са предназначени да осигурят известно сцепление с хлъзгавата трева, без да буксувате или да повреждате тревната площ. Ако заменяте една гума, обикновено можете да намерите шарка на протектора, идентична или близка до тази на останалите гуми или тези, с които тракторът е бил като нов. Хубава универсална гума за тревна площ е: WDT P512A.

Валчестите всетеренни протектори обикновено са с големи блокове на протектора и дълбоки канали за по-добро сцепление върху хлъзгави повърхности като пръст, пясък или кал. Шарката на протектора на тези гуми понякога наподобява тази на гумите на селскостопанския трактор. Те разполагат с голямо празно пространство (пространство между блоковете) за изхвърляне на земната маса от гумата. Ако използвате трактора предимно за теглене или други задачи по кални пътища без да косите трева, валчестият всетеренен протектор на гумата WDT P328 е най-добрият отговорът за вашите нужди.

Оребрените протектори са с периферни жлебове и прави ребра, които са плоски или леко снишени. Тези модели осигуряват известна странична стабилност, за да не се плъзгат, но са предназначени преди всичко лесно да се въртят и да издържат дълго време. Те нямат такова сцепление, колкото тревните и валчестите всетеренни гуми.

4. Цена

Цената на гумите за трактори може да варира значително. Това се дължи на фактори като марката, свързаните с нея особености и предимства и дори страната на производство. Няколко минути онлайн проучване, за да видите типичните цени за конкретния размер гуми, ще ви помогне да настроите очакванията си според бюджета си. Това вероятно ще определи дали ще закупите премиум марка или ако предпочитате по-евтина гума за трактори – тя ще е произведена в Китай. Малките гуми за трактор могат да струват само 20 долара, като цената им може да варира до 60 или 70 долара. 

Абонирайте се за нашия бюлетин

Отговор до: {{replyComment.author}}
Всички полета са задължителни
Коментарът бе изпратен успешно

Върнете се в началото