Какво трябва да знаете за поставянето на различни гуми на вашия автомобил

За да постигнете оптимални характеристики при шофиране, Continental препоръчва да монтирате еднакви гуми на всички позиции на вашето превозно средство. С други думи, гумите, които монтирате от всички страни, трябва да са от една и съща марка, с еднакъв размер на протектора, индекс на товароносимост и символ за скорост. Особено важно е размерът на натоварване на гумата, индексът и скоростта да съответстват на спецификациите, дадени от производителя на превозното средство за всички гуми. В много страни това е законово изискване. Шофирането на автомобил с несъответстваща комбинация от размери на гумите, конструкция и индекс на скоростта може да е опасно и не е законно. Следвайте препоръките на производителя на превозното средство и/или потърсете съвет от специалист по гуми, ако обмисляте да модернизирате гумите си с различни размери, конструкция, индекс на натоварване или скорост.

Защо сменянето местата на гумите е полезно?

За да постигнете равномерно износване и да увеличите максимално живота на протектора, редовно трябва да сменяте местата на гумите. Следвайте препоръките на производителя на автомобила за шаблона и интервала на сменяне. Освен ако производителят не посочва друго, Continental препоръчва периодичното въртене на колелата по задвижващата ос. Например при замяната на летни гуми със зимни или при интервал от 5000 до 10000 км или по-малко, в случай че започне да се появява неравномерно износване на протектора. Ако гумите започват да проявяват признаци на неравномерно износване на протектора, помолете техник от сервиз да провери и/или коригира дисбаланса на гумите или друг механичен проблем.

В смяната на местата на гумите трябва да се включат и резервните гуми от същия размер (не временните резервни части) и с еднаква конструкция на гумите за контакт с терена. Винаги проверявайте и регулирайте налягането при пълното нагнетяване на резервната част, когато я включите в размяната.

Нагласете налягането на гумите в съответствие с препоръките на производителя на превозното средство за новото положение на гумите (специфичното налягане на предните и задни гуми може да е различно).

Смяната на гумите може да повлияе на системата за следене на налягането в гумите (TPMS). Направете справка с ръководството на собственика на превозното средство или попитайте квалифициран специалист от сервиз, за да извършите правилните корекции или калибриране на системата.

Мога ли да смесвам различни марки гуми и различни шарки на протектора на моя автомобил?

Препоръчваме на всички позиции на вашето превозно средство да монтирате еднакви гуми. Ако обаче такива не са налични или не можете да си ги позволите от икономически съображения, съчетаването на различни гуми е по-скоро неизбежно, отколкото допустимо смесването на марки и шарки на протектора, при условие че еднаквите шарки на протектора и марки са монтирани на една и съща ос. Възможно е също да се смесват индексите на товароносимост и символите за скорост, доколкото индексът на товароносимост и символът за скорост надвишават минималните препоръки на производителя на превозното средство (допълнително натоварване спрямо стандартно натоварване). В такива случаи гумите с по-висок клас трябва да се монтират на задния мост.

Могат ли да се смесват различни дълбочини на шарките на протектора?

Ако сте решили да замените само 2 от гумите на вашето превозно средство, тогава новите гуми вероятно ще са с по-голяма дълбочина на протектора, отколкото останалите две гуми на автомобила. Смесването на различни дълбочини на протектора е като цяло допустимо.

Индустрията на гуми препоръчва новите гуми да бъдат монтирани върху задния мост.

По принцип се препоръчва по-голямо захващане на задния мост, за да се избегне възможността за прекалено завиване и загуба на стабилност на автомобила на хлъзгава настилка. Някои производители на автомобили препоръчват инсталирането на най-новите гуми на предния мост. За допълнителна информация се консултирайте с производител на автомобили и/или специалист по гумите.

Изключение за фабрично смесени гуми 

Някои автомобили могат да са фабрично оборудвани с различни по размер гуми, монтирани на предния и задния мост. За такива одобрени смесени гуми, следвайте препоръките на производителя на автомобила.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Отговор до: {{replyComment.author}}
Всички полета са задължителни
Коментарът бе изпратен успешно

Върнете се в началото