Единадесет съвета: Как да спестите гориво по време на шофиране

Независимо дали сте на бензин или на дизел, горивото е скъпо. Нашите 11 съвета ще ви помогнат да оптимизирате разхода на гориво за вашия автомобил.

Помислете дали всяко пътуване е необходимо

Наистина ли трябва да отидете с колата? Ако шофирате по-малко от пет километра, колата не се загрява напълно и това предизвиква по-голям разход на гориво. Оптималният разход на гориво се постига само при работна температура, а не при краткотрайно пътуване от студен старт. За кратки разстояния вместо с кола, ви предлагаме да се разходите пеш, да карате колело или да използвате обществения транспорт.

Пригответе се преди да стартирате

Натоварете багажа, регулирайте седалката и огледалата и включете навигацията предварително! Можете да направите всичко това преди още да включите двигателя. Завъртете стартера едва когато трябва да тръгнете, защото в наши дни на двигателите вече не им е необходимо време да загреят.

Сменяйте рано предавката

По правило колкото по-висока е предавката, с която управлявате колата, толкова по-ниска е консумацията на гориво. Това се прилага при спускане надолу, така че сменяйте предавките възможно най-бързо. Бавното шофиране не създава проблеми за модерните двигатели, т.е. за двигателите, произведени след 1980 година. При шофиране на ниски обороти, обаче, правилото е различно. Когато двигателят започне да чука, трябва да намалите предавката, а тук правилото е следното: при градския трафик от 30 км/ч на трета предавка, 40 км/ч на четвърта предавка, но се препоръчва при скорост над 50 км/ч да се кара на пета предавка. Освен че по този начин спестявате гориво, това ще спомогне и за намаляване на шума.

Плавно шофиране

Разумното шофиране намалява случаите на спиране и ускоряване. Ако спазвате достатъчна дистанция спрямо автомобила пред вас, можете да регулирате промените в скоростта му, като използвате ръчната скоростна кутия.

Ускорявайте правилно

Ако искате да ускорите, шофирайте бързо и превключете на по-висока предавка колкото се може по-бързо при около 2000 оборота в минута. По този начин може да натиснете педала за газта много надолу и да пропуснете скоростите. Например, ако сте ускорили до 50 км/ч на трета предавка, можете да превключите направо на пета.

Карайте по-бавно на магистралата

Когато шофирате по магистралата, липсата на ограничение в скоростта ви изкушава да шофирате по-бързо. Най-ниският разход на гориво обаче се постига при скорост от 100 км/ч до 130 км/ч. Консумацията се увеличава пропорционално на увеличението на скоростта, особено при автомобили с ниска аеродинамика (като микробусите). Това отново доказва, че плавното шофиране с минимално спиране и ускоряване се отразява добре на портфейла ви.

Използвайте спирачната сила на двигателя

При шофиране по нанадолнище, спирачната сила на двигателя се нагажда според предавка. При включена спирачна сила на двигателя колата не консумира гориво, затова намерете правилната предавка и се спускайте по нанадолнище безплатно! Не е добра идея изцяло да изключите двигателя, за да се спуснете надолу. Причината зад това е, че при изключване много автомобили блокират управлението на волана и спирачките.

Автоматично стартиране и спиране

По-новите автомобили имат система за стартиране и спиране, която автоматично изключва двигателя на светофарите. Можете лесно да имитирате тази технология, като просто изключвате колата. Има смисъл да правите това, ако трябва да чакате повече от 20 секунди, например ако светофарът току-що е превключил на червено или ако сте попаднали в задръстване. При чакане на изходи с бариери или порти задължително трябва да спрете двигателя по закон. След изключване завъртете ключа за запалването обратно в положение "включено запалване". Първо това позволява да стартирате автомобила по-бързо. Второ, много автомобили преминават от къси на дълги фарове, когато запалването е изключено. Тъй като дългите фарове не са разрешени на пътя, дори когато няма трафик, е по-безопасно да ги изключите.

Разумно ползвайте екстрите

Производството на електроенергия от алтернатора харчи гориво. Разбира се, не бива да пестите от светлината, но можете да редуцирате консумацията като използвате по-малко отопление за седалките, отопление на задното стъкло, радиото или друго музикално оборудване в колата. Климатикът също консумира гориво. Според ADAC допълнителното потребление на климатика може да увеличи разхода на гориво някъде между 0,1 и 2,1 литра на 100 километра в зависимост от производителя. Отворените прозорци също оказват влияние върху аеродинамиката и увеличават разхода на гориво при шофиране с по-бърза скорост.

Намалете теглото

Освободете колата си от ненужен стрес. 100 килограма в багажника или на задната седалка консумират 0,3 гориво на 100 километра. Поставките за велосипеди и други части трябва да бъдат премахнати, ако не са ви необходими. Първо защото те увеличават теглото и второ – влошават аеродинамиката.

Увеличете налягането в гумите

Колкото по-високо е налягането на въздуха в гумите, толкова по-нисък е разходът на гориво. Разбира се, не трябва да помпите гумата до пръсване, но трябва да се уверите, че налягането е винаги в горната граница, посочена от производителя. Такава информация можете да намерите от вътрешната страна на вратите, върху капачката на газта, в ръководството или като се свържете директно с производителя. Ако искате, можете да закупите и леки гуми, които имат по-ниско съпротивление от обикновените гуми.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Отговор до: {{replyComment.author}}
Всички полета са задължителни
Коментарът бе изпратен успешно

Върнете се в началото