Монтаж и балансиране на гумите и колелата

Когато получавате нов комплект гуми, желаете някой експерт да ги монтира и балансира – освен ако, разбира се, самият вие не сте експерт и разполагате със собствено оборудване за монтаж и балансиране.

Какво означава „монтаж“ и „балансиране“?

Монтажът е нещо доста очевидно - това просто е действие на поставяне на гумите върху колелата, след което следва монтиране на колелата върху мостовете на автомобила.

Балансирането е малко по-сложен процес. Колелото се счита за балансирано, едва когато центърът на тежестта е идентичен на оста на въртене - с други думи, когато масата на колелото и гумата е равномерно разпределена около моста, така че при въртенето на гумата да няма вибрации. Лесен начин да разберете концепцията за балансираната гума е да помислите за вашата пералня по време на центрофугиране. Ако дрехите са разпределени равномерно, тогова няма проблеми. Когато нещата не са балансирани, обаче, тогава преживяването е съвсем различно и със сигурност не бихте искали това да се случи с вашите гуми!

Как тогава става балансирането?

Балансиране с въртене

Вашият монтьор използва специално оборудване, за да анализира гумите и колелата и да открие трудните места, които биха могли да причинят вибрации при завъртане. Една по една гумите и колелата се поставят на машината за балансиране и преминават през серия от диагностични тестове. Машината определя къде има разминаване на баланса при гумите и колелата, след което техникът коригира евентуалния дисбаланс чрез прилагане на малки тежести на определени места върху джантата, за да се постигне равномерно разпределение на тежестта.

Балансиране с прилагане на пътна сила

Докато по време на балансирането с въртене гумата се завърта във въздуха, за да открие дисбаланс, балансьорът при пътуване симулира силата на пътя върху гумата чрез натиск на голям валяк върху гумата, докато се върти. Тогава машината измерва отклонението от съвършения кръг, така че техникът може да балансира гумата. Балансирането с прилагане на пътна сила може да е в състояние да открие проблеми с гумите, които не са били открити по време на балансирането с въртене.

Как дебалансираните колела могат да причинят неравномерно шофиране?

Ако вашите колела и гуми не са балансирани, това може да повлияе на автомобила ви. Ако усещате вибрации, които започват от около 65-70 км/ч и се засилват с увеличаване на скоростта, голяма е вероятността да сте с дисбалансирани гуми.

Повечето хора са чувствителни към вибрации по време на шофиране и дори и леки вибрации могат да са изключително досадни. И това не е всичко - повтарящите се вибрации могат да доведат до по-бързото износване на гумите, както и на лагерите, амортисьорите и другите компоненти на окачването.

Вибрации могат да възникнат и ако колелото и/или гумата не са напълно кръгли. Ако по колелото и гумата има високо място и те са на една линия, тогава високото място ще е още по-силно изразено. Опитният техник обикновено може да коригира този проблем, като леко завърти гумата по колелото, така че високите места вече да не съвпадат.

Балансирайте живота си

Ако получите нов комплект гуми или просто мислите, че трябва да балансирате колелата, можем да ви помогнем да намерите чудесен монтьор точно във вашия квартал.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Отговор до: {{replyComment.author}}
Всички полета са задължителни
Коментарът бе изпратен успешно

Върнете се в началото