Най-бързият автомобил в света: Сегашните високоскоростни гиганти

Неотдавна въпросът за най-бързата кола в света беше свързан най-вече със скорост, доближаваща 300 км/ч. Но днес скоростта от 400 км/ч се явява мярка за разрешените в градски условия автомобили. Списание Торолео ще ви покаже кои са скоростните гиганти по обществени пътища днес.

Първият и последният носител на рекорда

Най-бързият автомобил в света с 63 км/ч: Електрическият автомобил Jeantaud Duc се сдоби с тази престижна титла през декември 1898 г. Близо до Париж френският състезател Гастон дьо Шаселуп-Луба постави първия в историята документиран рекорд за скорост на автомобила. На 29 април 1899 г. колегата му състезател Камиле Дженадзи достигна скорост от над 100 км/ч с електрическия си автомобил La Jamais Contente за първи път в историята. Тъй като тогава броят на състезателните коли не бил много голям, не било толкова трудно да се определи и най-бързата кола в света. Днес, обаче, е необходимо да се прави разграничение между различните серии коли, правилата за движение по пътищата и регулиращите органи. Общият рекорд на сухопътните превозни средства е нараснал на забележителните 1165 км/ч за последните 100 години. Колата Thrust Supersonic (Thrust SSC) е обявена за най-бързата кола в света от 15 октомври 1997 г. насам. Със скорост 1228 км/ч тази кола-ракета с реактивен двигател е първото превозно средство, което чупи звуковата бариера в Невада на 15 Октомври 1997 г. Много е малка вероятността, обаче, да видите този автомобил на пътя.

Bugatti Veyron е носител на 2 рекорда на пътя

Bugatti Veyron е носител на рекорда за скорост на градски автомобили от юни 2010 година насам. На тестовата писта на Volkswagen AG, 16.4 Super Sports Edition достигна максимална скорост от 434 км/ч. Това направи спортният автомобил с 1200 к.с. най-бързият автомобил в света сред пътните превозни средства, произвеждани серийно. За да запази гумите, обаче, стандартният модел на Veyron при производството е намален до 415 км/ч. Версията малък открит спортен автомобил Bugatti Veyron 16.4 Grand Sports Vitesse също е световен рекордьор. Неговата максимална скорост е 408,84 км/ч според рекорда от 11 април 2013 г.

Вече не са номер 1: SSC и Dauer

С новия си рекорд за скорост Veyron Supersport надмина SSC Ultimate Aero TT (1199 к.с., 412 км/ч) и Dauer 962 LM (730 к.с., 405 км/ч).

962 LM е най-бързият спортен автомобил в света до април 2005 г. © mvlamborghini в Youtube.com

Производителят Shelby Supercars (SSC), обаче, може отново да изтласка Veyron от трона през тази година. Петте коли на специалното издание Aero XT трябва да достигнат максимална скорост от 439 км/ч (273 мили/ч) благодарение на техните 1300 к.с.

400 Club

Не само Bugatti, SSC и Dauer, но и други производители вече могат да предлагат превозни средства, достигащи скорост над 400 км/ч.

9ff GT9-R: Проектиран за "най-бърз автомобил в света"

С 9ff GT9-R на основата на Porsche 997 GT3, настройващата фирма Dortmund 9ff произвежда спортна кола, която ще бъде най-бързата кола в света благодарение на скоростта си от 414 км/ч. Въпреки това Bugatti Veyron Super Sport се появи на сцената преди да бъде официално потвърдена максималната скорост на спортния автомобил от 1140 к.с.

Koenigsegg Agera R

С новото поколение на Agera R, шведският автомобилен производител Koenigsegg въведе миналата година на пазара истински високоскоростен състезател. Този спортен автомобил обаче няма да достигне теоретичната максимална скорост от 440 км/ч. Заради правилата на движение по пътищата максималната скорост на състезателната кола с 1140 к.с. се очаква да бъде 415 км/ч.

Колата с най-бързо ускорение: Hennessey Venom GT

Според производителя Hennessey Venom GT, градски супер спортен модел кола, тя може да развие скорост от над 427 км/ч. Официално обаче максималната скорост на състезателната кола с 1261 к.с. не е потвърдена. Texas Muscle Car и все още рекордьор: през януари 2013 г. супер спортният автомобил, създаден на основата на Lotus Elise, постави нов световен рекорд в състезанията по ускорение. От нула до триста за 13,63 секунди - което остави Bugatti и Co. тотално изумени и задминати.

Близо ли сме до 500 км/ч?

Koenigsegg One:1

На тазгодишното автомобилно изложение в Женева в началото на 2014 г., Koenigsegg One отпразнува международната си премиера. Новият най-модерен модел от шведския производител на спортни автомобили притежава спиращите дъха 1000 кВт (1341 к.с.) и се очаква да се превърне в нещо повече от обикновен спортен автомобил Agera R, заради максималната си скорост от 440 км/ч. Според Koenigsegg скоро ще има няколко нови рекорда в категориите спринт и високи скорости. Досега те не са публикували официални опити за рекорд, но вече има изтекли няколко цифри. Според груповото изявление, Koenigsegg One: 1 достига 400 км/ч от празен ход само за 20 секунди.

Dagger GT

Производителят на Tran Star Racing също обяви нещо страхотно. Dagger GT се очаква да достигне максимална скорост от над 500 км/ч. 2000 к.с. се очаква да превърнат тази супер спортна кола в най-бързия автомобил на света. Колата ще се състои предимно от въглерод. Тя ще е с крилати врати и ще разтърсва улиците с висококачествените си гуми със забележителния размер от 375/20 (задни) и 325/25 (предни). Въпреки невероятното си представяне, мощната кола ще е с валидна регистрация на пътя. Специализираните Dagger GT се очаква да се продават около 10 до 15 пъти годишно. Въпреки това, под съмнение остава въпросът дали ще може да се намери подходящ път, по който този супер спортен автомобил да се движи.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Отговор до: {{replyComment.author}}
Всички полета са задължителни
Коментарът бе изпратен успешно

Върнете се в началото