Протектори за гуми/джанти

Докато бордюрите и проблемните участъци по пътищата никога не са били препоръчителни за гумата, много от съвременните гуми са устойчиви на случайни повреди, защото са с по-дебел каучук, формован на ключови места по страниците им. Това помага за намаляване повредата на гумите и/или колелата, в случай че шофьорите случайно ги изтъркат срещу бордюра, докато паркират или рязко излязат от пътя.

Повечето стандартни гуми, обаче, не притежават никакви протектори за джантите, тъй като често се монтират върху стоманени колела. Макар че първоначално това може да изглежда като недоглеждане, то се прави с цел приспособяване към реалността, в която повечето стоманени колела използват капаци за по-привлекателен външен вид. Липсата на протектор на джантата позволява по-голяма гъвкавост в купето и в проектирането на куплунги, както и за прикрепянето им към колелото.

Гумите, съдържащи протектори за гуми/джанти, са с няколко различни дизайна. Много от тези гуми са с повдигнато ребро, непосредствено до зърнестата зона на долните странични стени или са с дълбоко вдлъбната зона, за да обвият частично фланеца на колелото. Други гуми са с повдигнати ребра при максималната ширина на профила на гумата (разстоянието между страниците на гумата, измерено в най-широката й част).

Гумите, съдържащи повдигнато ребро непосредствено до зърнестата зона или дълбоко вдлъбнатата зона, са предназначени да предпазват нископрофилните гуми и скъпите алуминиеви джанти от случайно повреждане от бордюрите. Докато гумите с повдигнати ребра или формовани вдлъбнатини често осуетяват използването на капаци на колелата, това обикновено не е проблем, тъй като тези гуми се използват за превозни средства, оборудвани с алуминиеви джанти.

При лекотоварните офроуд камиони протекторите за джанти също ще помогнат за защитата на гумата и колелото от отломки, както и за предпазване от повреди, причинени от камъчета, клони и други препятствия на пътя.

Гумите, които са с едно или повече повдигнати ребра в максималната широчина на профила си, често се поставят на микробуси и ремаркета за доставка. По-голямата дебелина на гумата на повдигнатото ребро в най-широката си точка е устойчива на повреда по страницата и увеличава количеството гума, което трябва да се износи преди повтарящи се срязвания или отварянето на вътрешните корди на гумата.

Така че независимо дали производителите им ги наричат "Максимални щитове на фланговете", "Защитни джанти" или "Предпазители", предназначението на всички протектори за гуми/джанти е практически едно и също. Те са предназначени да се жертват, за да защитят вътрешната конструкция на страничната стена на гумата и алуминиевите джанти, върху които са монтирани.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Отговор до: {{replyComment.author}}
Всички полета са задължителни
Коментарът бе изпратен успешно

Върнете се в началото