Продължително пътуване с кола: Контролен списък за пътуване

Вземете някого със себе си

Шофирането сам е хубаво само, когато сте на кратко пътуване. Но нещата могат да се влошат, когато сте на дълъг път и се случи нещо неприятно. В такива ситуации трябва да сте с някого. Затова не поемайте излишни рискове при дългите пътувания и си осигурете едно по-безопасно и по-приятно пътуване. Вземете с вас семейството или приятелите си. Страхотната компания ще обогати преживяването ви. Но все пак трябва да имате предвид едно нещо: возенето на повече хора, отколкото капацитетът на вашето превозно средство позволява, може да бъде досадно не само за вас, но и за хората, които возите. Возенето на трима души на задните седалки може да създаде дискомфорт и за тях, и за вас. Така че взимайте със себе си такъв брой хора, че да запазите нивото на комфорт по време на пътуване. Уверете се също, че сред тези хора има такива, които могат да ви заместят в шофирането, когато се уморите.

Отпочинете си, за да се освежите

Преди да потеглите, трябва да определите лимита си за шофиране. Решете кои да са местата, където да си починете известно време и да се освежите преди да продължите пътуването. Тези решения могат да са и спонтанни, когато видите хубаво място по пътя и желаете да останете там повече.

Използвайте навигацията

Вашият телефон или устройство за кола предлага много възможности за навигация, каквито една съвременна GPS навигационна система може да има. Уверете се, че батерията на мобилния телефон е заредена, преди да тръгнете и че имате други варианти, когато батерията се изтощи. Друг добър вариант е в пътуването да ви съпровожда екскурзовод, особено ако сте решили да посетите няколко страни с колата си.

Печатна пътна карта

Печатната пътна карта е задължителна. Добрата пътна карта е като пътеводна звезда. Мобилната може да се разпадне по пътя, но пътната карта ще остане ваш сигурен спътник, който да ви води.

Почивка през нощта

Планирайте къде по пътя можете да отседнете, когато падне нощта. Това може да е хотел, гостилница, мотел или хостел, където можете да паркирате колата си и да си починете за през останалата част от нощта. От вас зависи къде ще останете според възможностите на бюджета ви. Някои от пътуващите решават да си починат на задната седалка на колата си, но едва ли ще успеят да се наспят, тъй като размерът на колата е твърде малък.

Поправете неизправностите в двигателя на автомобила

Всяка част на колата трябва да е в отлично състояние, когато тръгвате на дълъг път. Двигател, гуми, джанти, спирачки, фарове, зъбни колела и всичко останало трябва да бъде проверено. Поправката на целия двигател е основното нещо, което трябва да направите. Проверете всички бутони на таблото, за да сте сигурни, че работят добре. Всички индикатори трябва да са както трябва. Уверете се, че фаровете, вътрешните светлини и клаксонът са в отлично състояние. Трябва да знаете как да сменяте крушката в случай, че по пътя спре да работи. Предавателната течност, предните стъкла, спирачките, маслото и антифриза трябва да са перфектни преди да тръгнете. Ако климатикът, дизелът/газта, отоплителната система също са в добро състояние, вече сте готови за път.

Уверете се, че спирачките на автомобила работят перфектно

Спирачките са едно от най-важните неща, които трябва да проверите, преди да тръгнете на дълъг път. Те трябва да бъдат проверени преди да потеглите. Трябва да знаете как да се оправите, ако има някаква неизправност в спирачките.

Проверете гумите на автомобила

Гумите са от първостепенно значение и трябва да сте сигурни, че налягането в гумите отговаря на спецификациите, посочени във вашето ръководство. Проверете протектора и ако той е нисък, трябва да купите нов преди да потеглите. Гумите, които са напомпани повече от необходимото, са също толкова опасни, колкото и меките гуми. Ако пътувате в страна, където се налага да смените гумите според летния или зимния сезон, е изключително важно да поддържате добро сцепление на пътища със сняг, дъжд и кал. При натискане на спирачките по снежна повърхност при скорост от 50 км/час, на зимните гуми ще им трябват 30 метра, за да спрат, а на летните гуми ще - 60 метра, за да спрат. Каква огромна разлика! Трябва да познавате условията на пътя и изискванията към гумите в страната, в която пътувате. Например, ако шофирате в Германия през зимата и нямате зимни гуми, ще бъдете глобени.

Вземете комплект с инструменти

Преди да тръгнете, се уверете, че разполагате с инструменти, за да сте сигурни, че сте готови да посрещнете всякаква авария на пътя. Всяка повреда по време на шофиране е истински кошмар, ако нямате инструменти, затова никога не забравяйте да ги вземете с вас на дълги пътувания.

Аптечка за първа помощ при спешни случаи

Аптечката за първа помощ е не по-малко важна в случай на произшествие по пътя. Тя трябва да е снабдена с медицински и други помощни средства за спешна помощ.

Списък с номерата за спешни повиквания в джоба

Номерата за спешни повиквания са задължителни, когато сте на продължително пътуване. Всичко може да се случи и да се окажете в тежка ситуация, например тежката снежна или дъждовна обстановка може да бъде рискована. И ако нямате номер за спешни повиквания в колата си, това може да ви се отрази много тежко. Затова се уверете, че имате такъв, преди да потеглите. Също така се уверете, че застрахователната ви полица включва възстановяване при инцидент по пътищата и трябва да включва застраховка при пътуване. Това е най-добрият начин да си осигурите безопасно шофиране.

Дрехи и допълнителни неща

Трябва да имате дрехи според сезона и одеяло, ако сезонът е зимен. Намокрянето на дрехите в проливен дъжд през зимата може да е опасно за вас. Една допълнителна връхна дреха може да ви предпази от сняг, дъжд и други неблагоприятни условия. Също така одеялото е основна необходимост в разгара на зимния сезон.

Храна

Вземете сухи и трайни хранителни продукти заедно с вода, за да сте подготвени за авария. Статистиките сочат, че пътуващите по време на дъждовен или снежен сезон страдат предимно от глад и жажда, а такива истории са наистина ужасяващи. Така че е разумно да вземете с вас допълнително количество храна.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Отговор до: {{replyComment.author}}
Всички полета са задължителни
Коментарът бе изпратен успешно

Върнете се в началото