Ето как да избегнете плоските петна?

Ето как да избегнете плоските петна

Ето как изглеждат плоските петна

Когато гумите продължително време остават в една и съща позиция, тежестта на колата пада винаги на едно и също място. Този процес поврежда гумите. Както високите, така и ниските температури влияят на еластичността на гумата и допринасят за този процес на деформация. Колкото по-тежък е автомобилът, толкова по-силен е и натискът върху гумата. Очевидно гумата на каравана е изложена на съвсем различен товар в сравнение с тази на мотопеда. При някои гуми можете да забележите плоски участъци - гумата просто вече не е кръгла. Тези плоски участъци се забелязват също и при шофиране. Гумата издава шум и друса. След дълъг период на стоене подобни деформации могат да се оправят от само себе си след първия километър на шофиране. Това, разбира се, не се дължи на грижата, която полагате за гумите. Тежестта притиска материала и прави гумите по-податливи на по-нататъшни повреди или на нови плоски участъци. Ако друсането по време на шофиране продължи, това означава, че гумата е претърпяла трайни повреди или е възникнал дисбаланс. И в двата случая трябва да я занесете на механик за оценка и поправка.

Предпазни мерки

Ако знаете, че автомобилът ви дълго време няма да бъде в движение, можете да предотвратите появата на плоски петна. Състезателите на класически автомобили, конвертируеми автомобили и мотоциклети (обикновено управлявани само през лятото), собствениците на ванове и ремаркета, обаче, трябва да помислят предварително за това. Най-простото нещо, което може да направите, е просто да извадите гумите за времето, когато превозното средство ще е в покой, за предотвратяване на плоски петна. Препоръчително е също леко да увеличите налягането на гумите преди да паркирате автомобила си.

Ако имате време, се уверете, че гумата и превозното средство са ползвани редовно. Само малка промяна в позицията е достатъчна налягането да се концентрира в друга част на гумата. Повдигането на колата или мотора на крик, обаче, си има и отрицателните страни. От една страна, както гумите, така и амортисьорите се освобождават заради липсата на контакт със земята, но от друга страна, окачващите сили натоварват окачването на колелото. Това е доста необичайно натоварване, което може да доведе до повреда. Когато повдигате колата си на крик, е важно да го направите на равна повърхност. В противен случай опорите могат да се изплъзнат.

Съществуват и други варианти за предпазване на гумите. Съществуват въздушни възглавници за гуми, които се пълнят с въздух. Те се поставят в изпуснато състояние пред гумите, а след това колата се избутва върху тях и възглавниците се напомпват. Преди да ги напомпате, трябва да сте сигурни, че под възглавницата няма остри предмети. Може да е необходимо поставянето и на допълнителна подложка.

Освен това въздушното налягане трябва да се проверява редовно и да се коригира, ако е необходимо, докато колата остане на възглавниците. Това е особено необходимо, когато възглавницата е обект на по-високи температурни колебания.

Други подложки за гуми, наричани още предпазни средства за гуми или обувки за гуми, се състоят от смес от пяна. Те винаги се поставят по един и същ начин. Възглавниците гарантират, че въпреки натоварването, по гумите нямат да се появят плоски участъци. По този начин те не могат да се деформират. Възглавниците обаче са доста скъпи. Компенсацията на височината, осигурена от такава възглавница, също е ограничена в зависимост от продукта. Възможно е да се случи гума с висока странична стена да се опре на земята въпреки възглавницата на гумата.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Отговор до: {{replyComment.author}}
Всички полета са задължителни
Коментарът бе изпратен успешно

Върнете се в началото