4-те най-разпространени заблуди за гумите са сринати

Като се има предвид, че гумите играят ключова роля в осигуряване на сигурността ни по пътищата, е изненадващо, че има толкова много погрешни схващания за тях. Ако желаете да разграничите фактите от заблудите, когато става въпрос за тези важни части от оборудването, продължете да четете надолу. Тук ще разгледаме каква е истината за четирите най-често срещаните митове за гумите.

1. Системите, следящи налягането в гумите автоматично надуват гумите

Всички нови автомобили, произведени след 2014 г., имат система за следене на налягането в гумите (TPMS). Тези полезни електронни системи са предназначени да осъществяват наблюдение на налягането в пневматичните гуми и могат да помогнат за предотвратяване на инциденти, причинени от прекалено ниското налягане. Те могат също да помогнат на шофьорите да прогнозират автомобилите си, да намалят употребата на гориво, емисиите и да сведат до минимум износването на гумите.

Системите са свързани с централните компютри на колите и когато установят, че налягането в гумата е спаднало до опасно ниско ниво, съобщават на шофьорите, като предоставят визуално предупреждение. Въпреки това, противно на мнението на повечето хора, това оборудване не надува гумите автоматично, когато се установи ниско налягане. То просто гарантира, че водачите знаят, че съществува проблем с ниското налягане в гумите. В такъв случай автомобилистите носят отговорността да напомпат гумите си до правилното ниво.

Така че независимо дали превозното Ви средство има TPMS или не, ще трябва да помпате гумите сами. Препоръчително е да проверявате налягането, като използвате точен габарит на всеки няколко седмици, и трябва да правите това, докато гумите ви са студени (което означава, че колата ви е била спряна за няколко часа).

2. Новите гуми винаги трябва да се слагат отпред

Ако заменяте само две гуми на автомобила си, вероятно сте чували, че е най-добре да поставите новите гуми в предната част. Това, обаче, обикновено не е препоръчително, освен ако упътването към превозното ви средство не предоставя конкретни съвети в подкрепа на обратното. Иначе е по-добре да поставите най-висококачествените нови гуми отзад. Това важи, независимо дали автомобилът ви е с предно или задно предаване.

Поставянето на новите гуми отзад може да предизвика поднасяне на автомобила, което означава, че при определени условия (като лед или пороен дъжд) колата ви може да продължи да се движи в права линия, докато въртите волана. От друга страна, ако новите гуми са отпред, има по-голяма вероятност да поднесете, което означава, че задният край на автомобила може да се освободи и да ви завърти.

Също така е по-добре да имате по-нови гуми, които не биха се поддали на пробиване и други щети, причинени от износване, ако са задни, а не предни, защото е по-трудно автомобилът да се контролира с повредени задни гуми, отколкото с повредени предни гуми.

Ако купувате нови гуми и не сте сигурни къде да ги монтирате, можете да се възползвате от експертния съвет на обучени техници.

3. Претоварването на гумите над цифрата за "максимален натиск" ще доведе до пръсването им

Вероятно сте виждали числото за "максимален натиск" на страничната стена на гумите. Често се приема, че това число представлява максималното налягане, което гумата може да достигне, преди да се пръсне. Всъщност това не е точно така. Цифрата за максимален натиск показва налягането, каквото гумата трябва има, когато колата е натоварена - с други думи, това е налягането, при което гумата ще носи максималното тегло.

Това означава, че не е нужно да се притеснявате за случайно пръсване на гумата, в случай че превишите това число по време на надуване. Новите гуми са изработени така, че да са много здрави и да не експлодират при натиск, дори и ако надвишите тази цифра за максимален натиск. Но е важно да сте внимателни, когато надувате гумите на колата си. Прекомерното им надуване може да предизвика повреда, по-голямо износване на централния протектор и ако гумите ви съдържат прекалено много въздух, има повишен риск те да се спукат, ако ударите дупка.

Важното, което трябва да знаете при проверка и регулиране на налягането в гумите, е правилният индекс за колата ви, към който постоянно да се придържате възможно най-стриктно (като имате предвид, че те ще варират в зависимост от това дали кола ви е или не е изцяло натоварена).

4. Неизползваните гуми не се развалят

Вярно е, че повредите по гумите често се причиняват предимно от износване заради ползването им по пътищата. Най-очевидният признак за това е фактът, че докато изминавате километри зад волана, протекторът на гумите ви започва да се износва. Това, обаче, не означава, че ако не използвате колата си, гумите ще останат в перфектно състояние. Редица други фактори влияят върху състоянието на гумата, включително и условията, при които гумите се съхраняват. Например, ако те са изложени на топлина, студ, слънчева светлина, вода и лед, те ще започнат да остаряват. Има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да предпазите гумите си, когато не ги използвате. Ако е възможно, съхранявайте ги на закрито в хладна и суха среда, като гараж например. Ако превозното ви средство е било спряно за дълго време, обаче, е възможно да се наложи смяна на гумите, вместо просто да ги напомпате. Трябва да ги проверите внимателно за всякакви признаци на повреда, като пукнатини или издутини.

Ако не сте сигурни дали гумите ви са безопасни, дайте ги на експерт да ги провери – най-добре преди да ги използвате и със сигурност преди да предприемете дълго пътуване. Когато знаете състоянието на гумите, можете да гарантирате безопасността си на пътя и да се насладите на по-спокойно шофиране. Ако търсите нови гуми, можем да ви помогнем. Проверете разнообразието от гуми, достъпни на нашия уебсайт и след като намерите желаните, просто организирайте монтажа им.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Отговор до: {{replyComment.author}}
Всички полета са задължителни
Коментарът бе изпратен успешно

Върнете се в началото