Съпротивление на гумите при търкаляне

Ако вече сте търсили най-добрите гуми за вашето превозно средство, вероятно сте попадали на фразата "съпротивление на гумите при търкаляне" и сте се чудехте какво ли е това и как то може да повлияе на избора ви за закупуване на определен вид гуми. По-долу ще разгледаме какво значи съпротивление на гумите при търкаляне, как гумите с ниско съпротивление при търкаляне могат да увеличат ефективността в разхода на гориво на вашето превозно средство, както и видовете екологични гуми с ниско съпротивление при търкаляне, които предлагаме тук в Bridgestone.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА СЪПРОТИВЛЕНИЕТО ПРИ ТЪРКАЛЯНЕ?

Когато натискате педала за газта на автомобила, вие прехвърляте енергия под формата на газ или електричество в зависимост от автомобила ви чрез двигателя и другите системи към автомобила. Това води до завъртане на гумите и създава достатъчно енергия, която да задвижи автомобила. За да постигнете това, обаче, превозното средство трябва да преодолее най-различни фактори, които могат да предотвратят това движение напред. Един от тези фактори е съпротивлението при търкаляне на гумите. Съпротивлението при търкалянето на гумите е енергията, която превозното средство трябва да изпрати към гумите ви, за да поддържа движение с постоянна скорост на повърхността. С други думи, това е усилието, необходимо за запазване процеса на търкаляне на гумите. Основната причина за съпротивлението при търкаляне е процес, известен като хистерезис. Хистерезисът по същество е загуба на енергия, която възниква при превъртане на гумата от нейната шарка. Енергийната загуба трябва да бъде преодоляна от двигателя на автомобила, което води до загуба на гориво.

МОЖЕ ЛИ СЪПРОТИВЛЕНИЕТО ПРИ ТЪРКАЛЯНЕ ДА СЕ ИЗБЕГНЕ?

Съпротивлението при търкаляне ще се случи, когато гумата създаде контакт с повърхността на пътя. Въпреки че това не може да бъде избегнато, то може да бъде сведено до минимум. Тъй като съпротивлението при търкаляне на гумите е причинено от хистерезис, гумите могат да бъдат конструирани със специално разработени съединения на протектора, които са по-устойчиви на генерирането на топлина и са конструирани така, че да сведат до минимум деформацията на гумите за по-малко загуба на енергия. Те са известни като гуми с ниско съпротивление при търкаляне.

ИМАТ ЛИ ПРЕДИМСТВО ГУМИТЕ С НИСКО СЪПРОТИВЛЕНИЕ ПРИ ТЪРКАЛЯНЕ?

За шофьорите, които се интересуват от оптимизиране на горивната ефективност на автомобила си, отговорът е "да". Гумите с ниско съпротивление при търкаляне могат да бъдат много по-ефективни от гледна точка на разхода на гориво от обикновените гуми. Според изследване на Американското министерство на енергетиката използването на гуми с ниско съпротивление при търкаляне може да доведе до 10% икономия на гориво за шофьорите, но повечето шофьори ще икономисат около 3% гориво. Въпреки че това не звучи много, тези цифри могат да се увеличат с течение на времето и да доведат до значителни икономии на разходите за гориво и отпадъци.

ИМА ЛИ КОМПРОМИС С КАЧЕСТВОТО ПРИ ГУМИТЕ С НИСКО СЪПРОТИВЛЕНИЕ?

Както повечето неща в живота, не можете да получите нещо, без да дадете нещо в замяна. Същото важи и за гумите с ниско съпротивление при търкаляне, освен ако не бъдат въведени нови технологии. Например, производителите на гуми може да намалят дълбочината на протектора, за да подобрят съпротивлението при търкаляне. Но това от своя страна ще намали живота на гумата. За да се преодолее този недостатък, може да се създаде нова технология, която да държи под контрол степента на износване, като същевременно подобри и съпротивлението при търкаляне.

КАКВИ ВИДОВЕ ГУМИ С НИСКО СЪПРОТИЛЕНИЕ ПРЕДЛАГА BRIDGESTONE?

Тук в Bridgestone гумите с най-добро съпротивление при търкаляне са гумите на линията Ecopia. Те са и нашите най-ефективни гуми от гледна точка на разход на гориво. Линията гуми Ecopia е проектирана така, че да предлага балансирано, целогодишно комфортно пътуване и първокласно шофиране. Някои от нашите гуми Ecopia са дори частично изработени от рециклирана гума, за да допринесат за екологични цели. Цялата ни линия гуми Ecopia е създадена, за да предложи на шофьорите по-екологична опция за всички сезони, която да не компрометира производителността или комфорта при пътуване. Например, нашата висококачествена гума Ecopia EP422 Plus е специално разработена да използва патентована горивна камера и комбинирана съставка на страничната стена, която помага за противодействие на съпротивлението при търкаляне на гумите, за да получите повече допълнителен километраж от пълен резервоар*, отколкото с популярната гума Firestone. Гумата Ecopia 422 Plus предлага оптимизирани контактни шарки, които спомагат за равномерното разпределение на тежестта на автомобила върху гумата за равномерно износване и по-дълъг живот на гумите, както и иновативна шарка на протектора, която спомага за контрола върху гумите и съдейства за вашия комфорт. Действителните резултати могат да варират в зависимост от поддръжката на гумата, автомобила, начина на шофиране и условията на пътя.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Отговор до: {{replyComment.author}}
Всички полета са задължителни
Коментарът бе изпратен успешно

Върнете се в началото