Етикетът на гумите в ЕС: какво посочва етикетът?

Не само пералните машини и хладилниците имат етикети, предписани от Европейския съюз, но и гумите са оборудвани с етикет на ЕС от 1 ноември 2012 г. насам. Тук ще разясним системата за етикетиране.

Какви критерии оценява етикетът на гумата?

Отговорните власти са решили да разработят три основни критерия: горивна ефективност, безопасност и ниво на шум както за летните, така и за зимните гуми.

Ефективност на горивото

Етикетът посочва ефективност от А (много добра) до G (ниска). Клас D не съществува. Разликата в разхода на гориво между пътуванията с гуми от клас А и клас G може да достигне до 7,5% според оценките на Комисията и да е дори по-висока в търговския сектор. За автомобил със среден разход на гориво от 6,6 литра на 100 километра в клас А, при използване на гуми от клас G потреблението се увеличава с 0,15 литра.

Безопасност

Безопасността отново е разделена на класове от А до G, като F посочва най-краткото спирачно разстояние, а най-дългото е разделено според условията при мокра настилка. Клас D тук не съществува. Според Комисията спирачното разстояние при клас А може да бъде до 18 метра по-кратко при скорост от 80 м/ч. Това представлява намаляване на спирачния път с до 30% по мокра настилка.

Нива на шум

Нивата на шум се изразяват в децибели. В този случай няма категории, но има номер и символ вляво. Тази пиктограма е с три ивици. Колкото повече черни ивици има, толкова по-голямо е нивото на шума. От тази година и занапред ще се прилага нова класификация на шумовите нива за ЕС. Ако и трите ивици са черни, гумата е достигнала предишната приложима граница. Две черни ивици показват, че новата граница е спазена или е премината с до 3 децибела. Най-отдалечения край символизира понижение с над 3 децибела. Разбира се, действителните стойности в трите категории също зависят от стила на шофиране, състоянието на автомобила и условията на околната среда по време на шофиране.

Какво не оценява етикетът на гумата?

Общото натоварване (спирачки, стабилност и т.н.) по суха настилка, което често се очаква от гумите по европейските пътища, не е част от стандарта на ЕС. Свойства на аквапланинг, употреба и износване, зимно поведение на пътя: цялата тази информация трябва да бъде организирана по различен начин от водача; например като изучи тестовете на гумите. BRV (Федералната търговска асоциация на гуми и вулканизатори) и WDK (Търговска асоциация на индустрията на немски гуми) посочват, че етикетът за гуми в ЕС обхваща важни характеристики на гумите, но не изчерпва всички.

За какво е етикетът?

Етикетът е издаден съгласно Европейския регламент за етикетиране на гуми EU/1222/2009. Целта е да се поддържа и повиши безопасността им, опазването на околната среда и техническите проверки. Етикетът насърчава тихите и безопасни гуми с нисък разход на гориво, безопасни при сцепление с влажна повърхност.

Къде се намира етикетът?

Съществува изискване за етикетиране. Производителите, вносителите и доставчиците трябва да се погрижат за това. Доставчиците трябва да включат етикета в промоционалния материал и да го публикуват на уебсайта. В допълнение, може да се постави извадка върху протектора. Доставчиците трябва да гарантират, че издадените гуми имат такъв етикет или че марката е в непосредствена близост до гумата и е показана на клиента преди покупката. Ако клиентът не е видял гумите, преди да ги купи, например когато купува онлайн, трябва да получи достъп до информацията. Доставчиците, които продават автомобили, включително и гуми, също трябва да предоставят информация за етикета, преди да ги продадат. В допълнение купувачите винаги трябва да получават информация на фактурата или заедно с нея. Както е известно, ЕС е много стриктен с регламентите. Разбира се, съществува и предписание колко голям да е етикетът: а именно поне 7,5 х 10 инча широк и висок, но максимум 250 квадратни сантиметра и не повече от 22 сантиметра.

За какви гуми се отнася етикетът на ЕС?

Етикетът е пуснат в обращение на 1 ноември 2012 г. за всички леки гуми и гуми за товарни автомобили, произведени след 30 юни 2012 г. Той не включва гумите за мотоциклети, регенерираните гуми, гумите за всички терени за товарни автомобили, ретро гумите (джанти за автомобили, регистрирани за първи път преди 1 октомври 1990 г.), резервните гуми тип Т с максимална скорост до 80 км/ч за джанти с диаметър по-малък от 254 милиметра (10 инча) или по-голям от 635 милиметра (25 инча), както и гумите с особени подобрения на сцеплението, напр. зимните и състезателни гуми.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Отговор до: {{replyComment.author}}
Всички полета са задължителни
Коментарът бе изпратен успешно

Върнете се в началото