Поправка или замяна на гума на ръчна количка?

Пукането на гума за ръчна количка или гума с бавно изпускане може да бъде доста разочароващо преживяване. Вместо да отделяме време за оценяване на щетите и причините за проблема, понякога просто избираме скъпоструващото решение вместо да сменим гумата, да заменим целия комплект гума и колела или дори да изхвърлим количката. Не е нещо необичайно да видим ръчни колички на сметищата и пунктовете за изхвърляне на отпадъци, които биха могли лесно да бъдат върнати в експлоатация с малка поправка на гумата или смяна на тръбата. Поправката на спукана гума за ръчна количка или покупката и инсталирането на нова гума е лесно и евтино решение, което всеки може да направи у дома.

Необходими инструменти за ремонт на гумата на ръчна количка

Всичко, необходимо за изкарването и подмяната на гумата от колелото, са голяма плоска отвертка и ръчна помпа за гуми. Ще ви е необходим и гаечен ключ, за да свалите колелото и гумата от количката. Това лесно се постига чрез разхлабване на едната или и на двете скоби, които държат оста на колелото. Ако имате гума без тръби, която е пробита в областта на протектора, ще ви трябва инструмент за поставяне на лепенка вместо плоската отвертка.

Поправка или замяна на гумата на ръчна количка

1. След като спуканата гума на ръчната количка е извадена, можете да направите по-внимателен оглед. Първо, проверете колелото за повреди, както и гумата за видими знаци на изпускане. Трябва да проверите и степента на износване на протектора, както и количеството пукнатини по гумата, които се дължат на сухо гниене. Ако гумата е много прогнила, с дълбоки пукнатини отстрани или ако протекторът е износен и не предоставя достатъчно сцепление, трябва да помислите за купуването на резервна гума. Една гума за ръчна количка струва между 15 и 40 долара с доставката до вашата врата в сравнение с над 150 долара за нова ръчна количка. Ако ръчната количка е в добро състояние, със смяната на старата гума с нова, количката ви ще работи като нова.

2. Ако източникът на изпускане не може лесно да бъде идентифициран върху гума без тръби (като дупка или предмет, заседнал в протектора), трябва да надуете гумата, за да намерите източника на изпускане. Ако гумата е напълно спукана и не може лесно да се сложи върху фланеца на колелото, можете да затегнете въже около външната страна на гумата, за да издърпате гумата без тръби към колелото и да получите добро уплътнение. Ако колелото е силно наклонено, може да се наложи да вземете ново колело, въпреки че малките вдлъбнатини на фланеца на колелото обикновено не причиняват никакви проблеми, особено при гуми с вътрешни тръби. Добавянето на тръба към гума без тръби и сглобяването й към колелото е по-евтин вариант от закупуване на ново колело, дори и то да е повредено и въздухът да изпуска между колелото и самата гума.

3. При гумите с вътрешни тръби, гумата трябва да бъде извадена от джантата. Използвайте плоска отвертка, за да издърпате гумата от джантата, както е показано на видеото. След като част от гумата излезе над колелото, едната страна на гумата лесно ще се завърти и отдели от колелото. Завъртете колелото и повторете от другата страна на гумата. Внимавайте да не затиснете тръбата между отвертката и фланеца на колелото. Гумата без тръби в повечето случаи може да бъде ремонтирана, като се остави върху колелото и се използва пломба. Много по-лесно е да поправите дупка в гума без тръби, но ще ви трябва специализирано оборудване, за да направите това. Ето един видеоклип за това как да залепите гумите без тръби. След като гумата е залепена и лепенката е подрязана, гумата и колелото са готови да бъдат върнати обратно в ръчната количка.

4. След като тръбата бъде извадена, тя може да се напомпи и потопи в кофа с вода, за да се открие източникът на изпускане. Мехурчетата ще подскажат дори дали има бодли или друг вид трудни за откриване повреди. Площта около дупката трябва да бъде грапава, затова се обработва с фина шкурка или дървен материал. Покрийте областта, която трябва да бъде ремонтирана с гумен цимент и се нанася пластира. Ако тръбата не може да бъде ремонтирана, но гумата е все още в добро състояние, помислете да закупите резервна тръба. Една тръба за ръчна количка струва по-малко от 10 долара, което е малка част от цената за нова количка или дори за нова гума и колело.

5. След като ремонтът на тръбата приключи, е време да монтирате гумата и тръбата обратно на колелото. За тази цел първо поставете изпуснатата тръба в гумата и наместете едната страна на гумата в колелото. Ако имате гума с вътрешни тръби, трябва да поставите тръбния вентил в отвора на колелото. Веднъж подравнена, другата половина на гумата може да бъде прикрепена към гумата.

6. Гумата или тръбата вече са готови за надуване до степента, посочена отстрани на гумата. Поставете наново оста и закрепете цялото колело и гумата в ръчната количка.

Закупуване на гуми за смяна, ако гумата за ръчна количка не може да бъде поправена

Ако спуканата гума или тръба на ръчната количка е прекалено повредена или износена, за да бъде поправена, в такъв случай Gumi-online.com е най-добрият вариант за евтини гуми за ръчни колички. Те предлагат голямо разнообразие от гуми за ръчни колички на ниски цени. Ако имате необходимия размер гума, лесно можете да намерите гума за смяна, като поръчката е бърза и удобна, а и ще получите гумата директно до вашия дом.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Отговор до: {{replyComment.author}}
Всички полета са задължителни
Коментарът бе изпратен успешно

Върнете се в началото