7 неща, които трябва да знаете преди първото ви шофиране по магистралата

Планиране на спокойно шофиране

Първото шофиране на магистрала може да бъде смущаващо преживяване. Според проучване на RAC страхът от шофиране на магистрала е често срещан, като осем милиона от 38-те милиона шофьори във Великобритания твърдят, че “едва ли някога” ще се престрашат да карат по магистрала. При навлизане в бързо-движещата се магистрала с 3 отделни ленти с бързо-преминаващ трафик, всеки шофьор може да се почувства нервен, но статистически шофирането по магистрала е много по-безопасно от всеки друг вид път. Всеки друг път с бързо-движещ се трафик, с различни скорости и посоки може да предизвика доста безпокойства. За разлика от тях, на магистралата, където всички шофират с еднаква скорост и посока, е по-лесно да се справите. Няма остри завои или кръгово движение, които да пречат. Въпреки че скоростта, с която пътувате, както и големият брой автомобили може да ви изнерви, всичко зависи от настройката ви.

Подготовка за пътуване

Не се паникьосвайте и започнете пътуването си по следния начин: дишайте дълбоко, отпуснете се преди първото си шофиране по магистрала. Внимателно прочетете секцията за автомагистрали в Закона за магистралите и се запознайте с правилата, ограниченията на скоростта и начина, по който е организирано движението по магистралата. Преди да шофирате, се запознайте добре и с маршрута, по който ще преминете, включително и номерата за връзки. Не е безопасно да използвате картата по време на шофиране, нито да разчитате изцяло на сателитната навигация. Най-добре е предварително да си отбележите и запишете цялата необходима информация. Така ще можете да потърсите съответните табели. Следете мъртвата точка. Избягвайте всичко, което би попречило на концентрацията ви по време на пътуване, като например мобилни телефони, устройства, закуски и пр.

Не пътувайте сами

Опитайте се да вземете опитен шофьор с вас при първото си пътуване, за да свикнете с шофирането по магистралата. Това ще ви даде увереност, докато се запознаете с влизането, излизането и промяната на лентите по магистралата.

Карайте разумно

При навлизане в магистрала използвайте докрай лентата за вход, като постепенно увеличавате скоростта. Карайте уверено и се придържайте към първата лента, докато свикнете със скоростта. Всяко колебание може да обърка останалите шофьори, затова използвайте светлинните индикатори, тъй като това ще помогне на останалите да разберат какво точно правите. Огледалата са от съществено значение при шофиране по магистралата, затова се уверете, че огледалата ви са правилно позиционирани и чисти. Следете ги постоянно; бъдете сигурни, че сте наясно с всичко, което се случва около вас. След като вземете решение да се преместите, се придържайте към него. Когато напускате автомагистралата, вижте къде е знака, за да сте сигурни, че сте в правилната лента.

Не превишавайте ограниченията

Когато изпреварвате, скоростта на автомобилите наоколо е от съществено значение, затова бъдете много внимателни при преценяването й. В идеалния случай всяко ненужно изпреварване трябва да се избягва. При изпреварване използвайте обичайната процедура "огледало, сигнал, маневра" при влизане и излизане от лентите. Използването на светлинните сигнали е жизненоважно, особено при смяна на лентите. Един бърз поглед над рамото ви, преди да смените лентите, може да ви даде увереност, че нищо не се промъква в мъртвата точка. Никога не изпреварвайте някого по лентата, само за да карате отпред. Препоръчва се да внимавате, когато шофирате зад по-големи превозни средства, като камиони, тъй като техните мъртви точки са много по-големи. Затова е по-добре да поддържате достатъчна дистанция от тях. Поддържането на безопасна дистанция между вас и автомобила отпред, особено при мокри или заледени пътни условия, е много важно за избягването на аварии. Правилото за 2-те секунди е удобен начин за изчисляване на правилното разстояние. Изберете фиксирано място като лампа или билборд и когато автомобилът отпред премине, пребройте 2 секунди. Когато спрете да говорите, трябва да се приближавате към същата точка. Уверете се, че сте добре запознати с изходното кръстовище, преди да напуснете магистралата при излизане и поддържате скоростта под контрол. Напълно избягвайте рязкото преминаване в платната и засичането, тъй като това би довело до глоба на място от 100 паунда и до загубата на 3 точки от шофьорската ви книжка.

Правете почивки

Категорично не се препоръчва да шофирате, когато се чувствате уморени, така че правете редовни почивки или спирайте, когато се почувствате изтощени. Умората може да забави реакциите ви, което в крайна сметка може да предизвика инцидент, затова е най-добре да правите по 15-минутна почивка след всеки 2 часа шофиране при дълги пътувания. Препоръчва се винаги да спрете, да похапнете нещо, да се протегнете малко, да подремнете и да продължите пътуването едва, когато се почувствате уверени. Използвайте тези паузи, за да проверите нивото на маслото, спирачките, предното стъкло, течностите и налягането в гумите, за да сте сигурни в доброто състояние на автомобила.

Не превишавайте ограниченията на скоростта

Ограничението на скоростта на магистралата е 112 км/ч, но може да варира в зависимост от участъка на пътя, така че внимавайте за знаци, показващи промени в ограниченията на скоростта и предупредителни табели. Внимавайте за промени в ограничения на скоростта, тъй като те се определят от Агенцията за магистралите, за да подпомогнат облекчаването на трафика в часовете пик. Не се заплесвайте по нищо на пътя! Това води до задръствания и до инциденти, така че не спирайте, за да видите инцидентите от другата страна на магистралата. Внимателно следете маркерите за обратно отброяване, като всяка лента представлява 94 метра (100 ярда); те показват колко далеч сте от изхода на магистралата и ще ви насочат кога да се подготвите да преминете в двупосочен път. Опитайте се да запазите автомобила вентилиран. В случай на лоша видимост, включете аварийните светлини на автомобила, за да предупредите останалите шофьори и оставете страничните светлини включени. Ако метеорологичните условия са неблагоприятни, карайте бавно, тъй като това ще намали стреса и нервното напрежение. В случай на повреда, възможно най-бързо преминете до банкета. След като спрете, потърсете помощ или от телефона си или от оранжевите аварийни телефони отстрани на магистралата.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Отговор до: {{replyComment.author}}
Всички полета са задължителни
Коментарът бе изпратен успешно

Върнете се в началото