Дизел без емисии на азотни оксиди (NOx)? Това е възможно

Университетът Лоубороу може би е направил истински пробив в чистото дизелово гориво

Британски изследователски екип от университета Лоубороу в Лестършир, Англия твърди, че разполага с нова система за намаляване и евентуалното цялостно елиминиране на опасните емисии на азотни оксиди от дизеловите двигатели. Екипът казва, че с подходяща подкрепа (тоест пари), технологията може да стигне до пазара за две години.

Тази система се нарича ACCT - технология за създаване и преобразуване на амоняк и преобразува AdBlue, така наречената достъпна дизелова отходна течност, използвана от повечето дизелови превозни средства, в богат на амоняк разтвор, който деконструира азотните оксиди и оставя безвредния азот и вода. Предимството й е, че ACCT може да работи при ниски температури, докато AdBlue трябва да достигне нормална оперативна температура, за да работи правилно.

Предварителните доклади въз основа на проучване, вкрючващо Skoda таксита, показват, че тази технология може да улавят до 98% от NOx, в сравнение с досегашните 60%.

Професор Греъм Харгрейв, един от отговорниците на изследването, казва, че NOx е само първата стъпка. "NOx е сериозен," казва той, "но в действителност това е проблем на източника и е от значение само в ограничен брой места по света. Решете го и можете да намалите CO2, което е важно навсякъде."

За да ускори разпространението, екипът заявява, че би искал да привлече вниманието на голям спонсор за този проект, а не само на един производител.

Това изследване е навременно, като се има предвид, че както градовете, така и страните се опитват да намерят начини да изчистят въздуха. Рим, заедно с Париж, Мадрид, Мексико Сити и Атина в Гърция планират да забранят дизеловото гориво в градовете или поне в градските центрове. Porsche се придържа към горивото за поне още едно поколение Cayennes, докато FCA планира да го изкорени до 2022 г. Форд обаче току-що добави нов Power Stroke V-6 към своя F-150. Въпреки всичко, всички производители ще обърнат внимание на това.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Отговор до: {{replyComment.author}}
Всички полета са задължителни
Коментарът бе изпратен успешно

Върнете се в началото