На време

Дори да изпитва затруднения в опитите да поправи грешките в производството на своя Модел 3, калифорнийският производител на електрически автомобили Tesla Inc. обяви изумитeлен краен срок. Тесла планира да започне производството на кросоувъра "Модел Y" в началото на 2020 г., каза изпълнителният директор Елон Муск в конферентно обаждане миналата седмица.

Дори и за най-дръзкия човек, този срок е прекалено смел.

На един автомобилен завод обикновено му отнема от 30 до 36 месеца от самото начало, докато автомобилите стигнат до поточната линия, каза пред "Автомобилни новини" анализаторът на “AutoPacific” Дейв Съливан. "Елон е пресилил обещанията и със сигурност няма да успее да задоволи търсенето", каза още Съливан. “Мисля, че излизането на Модел 3 ще разкрие малко повече от скромната страна на Мъск.”

През септември 2015 г. Volvo откри първото си автомобилно предприятие в САЩ близо до Чарлстън, Южна Каролина. 31 месеца по-късно, то все още не е започнало производството на търговска продукция за седана S60.

"Производството на автомобили е трудно нещо", казва Карл Брауер, изпълнителен издател в Cox Automotive. "Това е сложен процес - не само сглобяването на автомобилите, но и техническото обезпечение на производството."

Независимо от обещанията на Мъск, времето за производство на Модел Y зависи предимно от веригата за доставки. "Тесла работи със същата база за доставки, с която работят и останалите автомобилни производители", каза Съливан. "Ако други производители можеха да го правят по-бързо, тогава и те щяха да могат".

Мъск не е човек, който прави нещата така, както другите ги правят.

Не винаги се е работило по този начин. Тесла изостави вековните практики в автомобилостроенето за създаването високо автоматизирана производствена система, с която да изгради Модел 3 върху концепцията “Направи или развали”. Възникване на проблеми и забавяне на производството не са се случвали. Производството на Модел 3 достигна до 2,270 превозни средства на седмица през април, което е под 5-те хиляди, които Мъск спомена, че ще доведат компанията до положителен паричен баланс.

Мъск потвърди за високата зависимост от автоматизацията. "Да, прекомерната автоматизация в Тесла беше грешка", изтъкна Мъск миналия месец. “Хората са подценени.”

Това, което в началото на 2020-те прави времевата линия още по-разтеглива е, че Тесла все още е в процес на учредяване на място за завода Модел Y. Мъск отхвърли доклада на медиите, че новият кросоувър ще бъде построен в завода на Тесла във Фремонт, Калифорния, отбелязвайки, че фабриката “ще се пръсне по шевовете” и е "претъпкана".

Въпросът за мястото ще се разреши "може би следващото тримесечие, но не по-късно от четвъртото тримесечие", каза Мъск в конферентен разговор, в който отхвърли въпросите на някои финансови анализатори като "скучни" и "глупави".

За да изпълни срока за производство до 2020 г., Тесла вероятно ще трябва да купи завод, вместо да го построи. Автомобилостроителят би могъл да избира между няколко възможности, които дават шанс на автомобилната индустрия.

“Виждаме постоянна динамика в производствените планове на превозни средства; производството на седан е нестабилно", каза Брауер. "Би могло да се намери завод, който настоящият автомобилостроител да ползва за производство на седани и да няма неприятности и проблеми, докато го преобразуват в хечбек".

Сроковете на Тесла все пак може да се удължат

"Дори и утре да ви дадат завод, готов за работа, ще ви отнеме една година за наемане на служители и за изграждане на верига за доставки", каза Бруер.

Целта на оптимистичният Модел Y на Мъск, казва Съливан, е да се провокира апетитът на инвеститорите.

"Той иска повече инвестиции и трябва да ги стимулира”, споделя още Съливан. 

Абонирайте се за нашия бюлетин

Отговор до: {{replyComment.author}}
Всички полета са задължителни
Коментарът бе изпратен успешно

Върнете се в началото