Изгубеното изкуство на бръснене на гумите

Ще ви простим, ако не сте чували за подобно нещо, тъй като това изкуство стана все по-малко популярно и по-малко необходимо във времето, откакто радиалната гума надделя на пазара през 60-те и 70-те години на миналия век. Преди това производството на гуми не било особено точно и новите гуми всъщност били с допълнителен протектор - те дотолкова се разминавали с идеалния кръг, че на монтьора му се налагало да обръсне излишното, за да ги направи кръгли или "истински". И така, скоро след като популярността на радиалната гума довела до цялостен напредък в производството на гуми, тези машини за бръснене на гуми и момчетата, които работели с тях, останали на заден план.

И все пак бръсненето все още се използва. Да речем, че имате автомобил, който е изминал десет хиляди мили с пълен комплект нови гуми и изведнъж заради авария се оказва, че ви трябва нова гума. Несъвместимите една с друга гуми могат да принудят модерната система за задвижване на четирите гуми да работи непрестанно, за да управлява въртящия момент, което ще причини ненужно напрежение и износване на компонентите. За да предотвратите такъв проблем, можете да замените всички четири гуми или да замените само една и да я обръснете, за да се изравни с диаметъра на трите износени гуми. Очевидно вторият вариант би ви спестил много пари.

Освен това има и хора, включително и аз самият, които си вземат комплект чисто нови гуми и остъргват най-горния слой на протектора в името на сцеплението. На една писта повишеното сцепление означава увеличена скорост, така че тази жертва на свалени гумени блокчета си заслужава. Докато протекторът на гума, предназначена за улицата, служи като канал за отвеждане на водата и избягване на аквапланинга, тя не носи никаква полза на автомобили, които се движат по сух път, завои или кръстовища. Хлъзгавата гума осигурява оптимална повърхност за сцепление със суха настилка, затова състезателните коли са с гладки или хлъзгави гуми. В серията Spec Miata, например, състезателите са длъжни да използват гумата Toyo Proxes RA1, която е с пълен протектор, радиална и одобрена за улиците, направена от гума с R-съставка. Тя осигурява отлично сцепление както на сухи, така и на мокри писти, но добива дори още по-голямо сцепление, когато целият й протектор се обръсне. Допълнително предимство е, че бръсненето увеличава живота на гумата, като изключва възможността за възникване на мехури, което може да се случи, когато гумата с цял протектор се използва по пътища, нагрети до висока температура.

Ето защо трябваше да намеря машина за бръснене на гуми, но ако търсите такъв вариант, за съжаление ще ви е трудно да намерите повече от две-три момчета на щат, които да могат да свършат тази задача. Тук в Мичиган, дори в близост до Моторния град, има само един такъв магазин, който да се намира на разумно разстояние от вкъщи. Нийл от Roger’s Cline Tire в Мейсън, Мичиган, тихичко бръсне гуми вече в продължение на 30 години. За да науча повече за този процес, застанах над него, докато подготвяше комплект гуми за моята състезателна кола Spec Miata.

Новата RA1 започва с дълбочина на протектора от 8/32 инча. Избрах да ги обръсна до 4/32, което щеше да премахне страничните жлебове на протектора. Това е обичайната дълбочина за бюджетните състезатели, въпреки че някои с по-големи банкови сметки биха паднали до 3/32 или дори 2/32, за да станат още по-хлъзгави за сметка на продължителността на живота им.

След като монтира гумата на колата, Нейл започва да я върти. Изрязването се извършва с кръгло, въртящо се острие, което се настройва от двете страни, навътре и навън. Той загребва с острието гумата и започва да се обелва тънки ивици каучук. Като използва и двете ръце, за да премести острието наоколо като оператор на струг, Нийл прави пътечки между 1/4 и 3/8 инча ширина, в зависимост от това колко е отстранено. Размерът и ъгълът на рязане могат да бъдат променяни в зависимост от вида на автомобила и настилката, на която гумата ще се използва. С времето, опитът нараства и позволява на добрия резач да развие чувствителна ръка, което му позволява да усеща кога инструментът се затъпява и се нуждае от подмяна. Както се досещате, точното рязане не е бърз процес и обработката на всяка гума отнема поне 20 минути.

Когато вече всичко е казано и направено, остава голяма купчина пресни каучукови стърготини и комплект гуми, готови да се устремят по пистата. Цената на гума обикновено е около 16-25 долара, но Нийл го каза най-добре, когато погледна надолу към купчината гума: "Ето го доказателството; ако искаш да караш бързо, трябва да похарчиш пари".

Абонирайте се за нашия бюлетин

Отговор до: {{replyComment.author}}
Всички полета са задължителни
Коментарът бе изпратен успешно

Върнете се в началото