Съвети за продажба на автомобил: как да продам колата си?

Искате да продадете колата си? Тогава продължете да четете, за да знаете какво е важно за осъществяване на тази продажба.

Цената

Не сте сигурни колко ще получите за вашата "бричка"? Разгледайте онлайн борсите за продажба на автомобили (като Mobile.de, Autoscout24.de или 12gebrauchtwagen.de), където продавачите са определили цените на подобни на вашия автомобили. Това ви дава солидна основа за преговори. Друг широко използван метод за оценка е списъкът Schwacke. Този индекс е стандарт за определянето на цените на употребяваните автомобили от 1957 г. насам и се използва предимно от търговците и гаражите. Може, обаче, да нямате достъп до списъка Schwacke. Ако колата ви е обезценена, винаги можете да я върнете на производителя. Производителите на автомобили са задължени по закон да ги приемат обратно. Разберете и къде наоколо има пунктове за скрап, иначе трябва да търсите купувач. При това положение имате няколко възможности.

Директно с търговец

Ако купите нова кола от търговец, можете да му дадете част от парите за плащането във формата на "скрап". Цената обикновено е малко по-ниска отколкото при другите търговци, а и процедурата е много бърза. Дори и без да купувате кола, е добре да се свържете с търговец на употребявани автомобили. Това се отнася само за относително добре запазените автомобили, които могат да бъдат препродадени. Ако колата ви е с ниска стойност, можете да я продадете на специализирани износители. Те обикновено предлагат по-ниска цена. Има и компании, където можете да получите първата оферта за онлайн пазаруване, например www.wirkaufendeinauto.de. Обърнете внимание доколко са точни регистрационните формуляри. Например, ако колата ви е значително по-стара от последната възможна опция "произведена през 2001 г. или по-рано", тогава действителната цена, предложена ви от търговците, ще се различава значително от първата им онлайн оферта.

Рекламиране онлайн

Един от най-надеждните начини да намерите купувач за колата е да направите хубава реклама в онлайн борса. Достатъчното информация и хубавите снимки водят до успех. Поставете колкото е възможно повече подробности в рекламата си. Модел, година, километраж, мощност, брой предишните собственици, списък с оборудването (като люк, ксенонова крушка), както и информация за състоянието трябва да присъстват в рекламата. Също така споменете стандартното вградено ASB или ESP и централното заключване. Правен ли е скоро ремонт, който да е в гаранция? Кога изтича техническият преглед? Какви са гумите? Трябва да се посочат и всички повреди или дефекти. Обърнете внимание на правописа. Измийте колата и я почистете отвътре, преди да я снимате.

Договор за покупка

Като частен продавач вие ще сключите необезпечен договор за покупка. В допълнение към информацията за купувачите и техническите подробности за превозното средство, трябва да се отбележите повредите, мястото и часа на прехвърлянето и, ако е необходимо, задължението за промяна или отмяна на регистрацията. Освен това отговорността за дефектите е изключена, така че няма да носите отговорност за дефектите в автомобила. Разбира се, това не важи за случаите, когато съзнателно сте укрили някоя повреда. Примери за договори за продажба могат да бъдат намерени в ADL или в ADAC. Съобщете на службата по вписванията и на вашата застрахователна компания за продажбата възможно най-бързо.

Необходимо е повишено внимание

Ако се появи неочакван купувач, действайте предпазливо. Не си позволявайте да подписвате договор, който не сте чели. Ако е възможно, използвайте ваш собствен договор. Разбира се, можете да откажете продажбата, ако купувачът вече е приел цената, но не иска да се съобрази с другите ви искания. Тестовите обиколки могат да бъдат разрешени само през деня и с придружаване. Накарайте го да ви покаже шофьорската си книжка. Не предавайте ключовете и документите, докато не получите парите. Ваше е решението дали да доставите автомобила преди да съобщите за продажбата. Колата ще продължи да бъде на ваше име, вие ще плащате застраховки, данъци и глоби до прехвърлянето на собствеността върху автомобила. Ако купувачът не направи това както е според договора, той ще си спести разходите. Не забравяйте да информирате купувача, за да може да си направи краткосрочна регистрация. В противен случай можете да карате заедно до офиса за регистрация и да регистрирате автомобила отново.

Абонирайте се за нашия бюлетин

17 декември 2019 г., 16:40 ч.

Искам даси продам колата

Отговор до: {{replyComment.author}}
Всички полета са задължителни
Коментарът бе изпратен успешно

Върнете се в началото