Правилно налягане

Независимо дали се отнасяте към сложната тема за изпускането на гумите като към наука или като към изкуство, ето някои насоки, които всички офроуд ентусиасти трябва да следват.

Независимо какво 4×4 притежавате или колко голям е списъкът с офроуд превозни средства, спомагателните средства като теглителна сила, реагиране на терена и заключване на диференциала означават много малко при липсата на ефективност в гумите или по-специално на добро сцепление.

Освен дизайна на протектора, налягането в гумите е най-важният фактор, когато става дума за тяга. Ако не се изпуснат гумите, за да отговарят на конкретен терен, това не само ще се намали офроуд ефективността на автомобила, но и драстично ще увеличи риска от нанасяне на щети върху гумите и околната среда.

Увеличаването на ефективността, което идва с изпускането на гумите на автомобила, е свързано почти изцяло с увеличената дължина, а не ширината на протектора при изпускането на гумата. С други думи, вие искате протекторът да се простира по дължина, а не да издуе страниците. Шината на колелото е най-силната част на гумата и може да бъде поправена, ако се повреди. И обратно, страничната стена е най-слабата и най-уязвима част на гумата и не може да бъде поправена.

За съжаление, заради разнообразието от видове терени, не е никак лесно да решите какво налягане е най-подходящо за случая. Тази ситуация се усложнява още повече и от допълнителни фактори, като масата на превозното средство (включваща полезния товар), размера на гумите (по-големите гуми се нуждаят от по-голямо изпускане) и конструкцията на гумите. Освен това трябва да се вземат под внимание и колебанията в налягането - фактор, който се влияе предимно от топлината и повишаването на температурите на пътя през деня.

Най-общо казано, свободните повърхности (като сняг, кал и пясък) изискват по-ниско налягане в гумите отколкото твърдите повърхности (като скали, чакъл и глина). Таблицата вдясно служи за приблизително ръководство за адаптиране на налягането в гумите на автомобилите, така че да отговаря на различните типове терени. Но имайте предвид, че това е само насока, в която не се вземат под внимание посочените по-горе променливи, които могат да се различават при всяко излизане, което правите.

В края на краищата изпускането на гумите вероятно не е наука, а изкуство, което се усвоява най-добре в процеса на пробата и грешката.

Съвети за изпускане на гумите

• Препоръчваното от производителя налягане в гумите обикновено е точно толкова, колкото е необходимо за ползване по пътищата. Погледнете резервоара за гориво на автомобила или във вдлъбнатината на вратата или в ръководството на собственика за таблица на гумите под налягане. Повечето производители препоръчват 2,2-2,4 бара за 4×4.

• Винаги пътувайте с точното налягане в гумите, тежък компресор и комплект за поправка на спукана гума във вашия 4х4.

• Винаги изпускайте гумите си, когато шофирате офроуд. Това е по-безопасно, по-удобно и далеч по-безвредно за околната среда.

• Никога не подценявайте влиянието и на най-малката промяна на налягането в гумите. Тя може драстично да подобри ефективността на автомобила ви и комфорта при шофиране - особено върху грапава настилка.

• Независимо от типа на терена, никога не шофирайте с висока скорост при изпуснати гуми. Това ще доведе до прекомерно нагряване на гумата и ще причини непоправими щети и тотален отказ на гумата.

• Никога не правете остър завой, ако гумите ви са изпуснати под 1,2 бара. Ако направите това, ще окажете натиск върху страничните стени на гумите, което може да доведе до деформиране (изхвърляне на джантите).

• Вашите 4х4 задни гуми могат да бъдат изпуснати малко повече (около 0,2 бара) от предните гуми, тъй като не са подложени на завои и натиск на страничната стена.

• При шофиране над остри камъни, спрете да изпускате гумите си в момента, в който страничните им стени започнат да се издуват.

• Като общо правило никога не трябва да стигате под 0,8 бара, когато шофирате върху камъни на гуми за HT (магистрален терен).

• Винаги карайте над остри препятствия, вместо да се опитвате да ги заобикаляте.

• Ако изпуснатите ви гуми добият синкав цвят, това означава, че не са достатъчно напомпани и прегряват.

Структура на гумата

Начинът на изработване на гумата оказва силно влияние върху това как тя ще реагира на изпускане. Някои гуми са направени от здрав каучуков компонент, който изисква допълнително изпускане, за да се постигне същият резултат. Нещо повече, гумата HT (магистрален терен), която е с двупластова страничната стена, има нужда от по-малко изпускане, отколкото гумите AT (за всички терени) или MT (за кални терени), изработени с трипластова странична стена.

Вземете калкулатора

Използвайте следните цифри като ръководство за надуване на гумите в зависимост от различните типове терени.

  • Асфалт: 0% изпускане (по препоръка на производителя)
  • Чакъл: 10-15% изпускане
  • Грапав селски път: 10-15% изпускане
  • Остри камъни: 10-15% изпускане
  • Гладки камъни: 20-50% изпускане
  • Кал: 25% изпускане
  • Пясък: 50-60% изпускане 

Абонирайте се за нашия бюлетин

Отговор до: {{replyComment.author}}
Всички полета са задължителни
Коментарът бе изпратен успешно

Върнете се в началото