9 неща за гумите, които всички шофьори трябва да знаят

Днешните автомобили имат впечатляващи характеристики: контрол на стабилността, помощ в шофирането, все по-мощни двигатели. Но независимо каква технология използва колата ви, вашите гуми са тези, които я свързват с пътя, а конструкцията и поддръжката им са изключително важни за безопасното и ефективно шофиране.

И така, какво трябва да знаете? Следвайте тези прости правила:

Стълбчетата на клапаните са изключително важни. Тези малки капачки на клапана предпазват от влага и мръсотия и осигуряват допълнително уплътнение в сърцевината на клапана, като задържат въздуха в гумите и спомагат за поддържането на налягането им.

Проверете в ръководството . Подходящото налягане в гумите е важно за безопасността, ефективността и икономията на гориво, а също и за удължаване живота на гумите, тъй като намалява вероятността от неравномерно износване. Но не проверявайте за тази информация на страничната стена на гумата. Точно там е посочено максималното допустимо налягане на гумата. Правилното налягане ще намерите, като проверите в ръководството за експлоатация на автомобила или на табелката, която се намира на страничната врата на шофьора, както и на жабката или капачката за гориво.

Внимавайте гумите ви да не са недостатъчно напомпани. Дори когато гумите изглеждат добре напомпани, те биха могли да не са достатъчно напомпани с до 50%. Недостатъчното налягане може да повреди гумите, а ненапомпаните с 8 или повече паунда на квадратен инч (PSI) гуми, могат да увеличат разхода на гориво с 4%.

Времето има значение. Външната температура може да повлияе негативно на налягането в гумите повече, отколкото евентуално очаквате. Експертите казват, че средно налягането в гумите спада с около 1 PSI при всеки спад на температурата с 10 градуса по Фаренхайт. Промяната на сезоните е добро напомняне за проверка на налягането.

• "Всесезонните" гуми имат ограничения. Всесезонните гуми са предназначени за целогодишно умерено време. За справяне със сурови зимни климатични условия си сложете зимни гуми.

Проверката на протектора е лесна. Протекторът на гумите трябва да е с дълбочина над 2/32 инча.

Офроуд приключенията изискват офроуд гуми. Обикновените гуми може и да успяват понякога да се справят с изкачване по чакъл или черен път, но когато се движите извън пътя, ще ви трябва нещо по-стабилно, предназначено за офроуд път.

Гумите трябва да бъдат редовно проверявани. Всеки месец и преди дълги пътувания проверявайте следните неща: проверка на налягането в гумите, проверка на дълбочината на протектора, проверка на общото състояние на гумите за наличието на разрези, пукнатини, разкъсвания, дупки, неравномерно износване и издутини.

Научете какъв е лимитът на гумите ви. Ако сте склонни да натискате педала на газта повече от спирачката, си изберете висококачествени гуми с чудесно захващане и ефективност.

Тъй като автомобилите са високотехнологични, не забравяйте, че избирането на подходящите гуми и поддържането им в добра форма са двете най-важните неща, които можете да направите, за да сте в безопасност на пътя.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Отговор до: {{replyComment.author}}
Всички полета са задължителни
Коментарът бе изпратен успешно

Върнете се в началото