Изкуството да избирате гуми: Как да изберете подходяща гума за Вашето пътуване

Гумите не са еднакви. Различните категории гуми използват внимателно конструирани каучукови съединения, за да постигнат оптимална ефективност в определени температурни граници. Освен това шарката на протектора е фино настроена така, че да оптимизира характеристиките на управление при различни метеорологични условия. Преди да изберете Вашия следващ комплект гуми, помислете коя категория най-добре отговаря на Вашите нужди за шофиране.

Всесезонни гуми: господарите на гумите

Всесезонните гуми са проектирани да се използват целогодишно при всякакви метеорологични условия. Те са изработени от каучуков компонент, който е достатъчно мек, за да оцелее в зимните температури, като същевременно предлага прецизна ефективност при топло време. Шарката на протектора е предназначена предимно да разпръсква дъждовната вода, но все пак може да се използва и в заснежени условия. Тяхната много функционалност все пак има и няколко недостатъка.

Ако живеете на място, където климатът не предполага много снеговалежи, всесезонните гуми са добър избор, стига да не сте заинтересовани да получите максимална ефективност от автомобила си. Можете да ги инсталирате и да сте сигурни, че те ще Ви предложат адекватно сцепление при всички условия, без да се налага гумите да бъдат сменяни при всяка промяната на сезоните.

Летни гуми: Контрол на ефективността от шофьори-ентусиасти

Ако живеете в топъл климат или ако Ви харесват вълнуващите шофирания по криви пътища, изберете комплект летни гуми. При температури над 5 градуса по Целзий, каучуковият им компонент става по-мек отколкото при всесезонните гуми, което осигурява значително по-добро сцепление. Но ако температурата падне под тези 5 градуса, каучуковият компонент се втвърдява значително и е склонен към напукване.

За разлика от общоприетото схващане, летните гуми не са непременно неефективни при дъждовни условия за сметка на резултатите при сухо време. Шарката на протектора при обикновените летни гуми е също толкова ефикасна при разпръскване на водата, както и на протектора при всесезонните гуми.

Съществуват обаче различни категории летни гуми, при които е пожертвано сцеплението при мокри условия. Летните гуми с висока производителност предлагат повишено сцепление на сухи пътища, като същевременно осигуряват добра ефективност и при влажно време. Летните гуми с изключително високо представяне са по-склонни да се плъзгат при мокри условия, но значително подобряват работата на автомобила при сухи условия. Ако сте истински шофьор-ентусиаст, можете да изберете летни гуми за максимална ефективност. Те са много по-склонни към плъзгане и хидропланинг в дъжда, но ще ви дадат безупречни резултати по сухи пътища.

Зимни гуми: оцеляване в снежни условия

Ако живеете в район, където снеговалежите са значителни, е добре да си монтирате зимни гуми преди да настъпят снежните бури. Зимните гуми разполагат с каучуков компонент, който предлага максимално сцепление при температури под 5 градуса Целзий. Шарката на протектора им е предназначена да разпръсва снега и да Ви даде максимална ефективност дори и при най-хлъзгавите пътища. Всъщност много автомобили с предно предаване и задно задвижване, оборудвани със зимни гуми, ще работят по-добре на снега, отколкото автомобилите 4х4, оборудвани с обикновените всесезонни гуми.

Проблемът е, че многократното монтиране и демонтиране на един и същ комплект гуми може да отслаби страничната стена и гумите Ви да станат опасни. Ако желаете най-доброто и от двата свята, трябва да си закупите допълнителен комплект колела с монтирани зимни гуми. По този начин ще се наслаждавате на великолепната работа на летните гуми през по-голямата част от годината, след което можете да замените колелата за зимни гуми веднага щом температурите спаднат.

За нетренираното око, гумите могат да изглеждат съвсем прости и незначителни. Когато става дума за безопасност и ефективност обаче, те всъщност са сред най-важните компоненти на Вашата кола. Независимо от броя на въздушните възглавници и електронните стабилизиращи функции, с които е оборудвана колата Ви, гумите са единственото, което Ви свързва с асфалта. Внимателно подбраният комплект гуми може да направи кола Ви много по-безопасна, бърза и ефективна. 

Абонирайте се за нашия бюлетин

Отговор до: {{replyComment.author}}
Всички полета са задължителни
Коментарът бе изпратен успешно

Върнете се в началото