Връзката между вашите гуми и автомобилната застраховка - това, което не знаете

Ето какво трябва да знаете за застраховката. Всички имаме автомобилна застраховка, чинно си плащаме вноските, но очевидно не искаме да попаднем в ситуация, когато трябва да изискаме изплащането на застраховката. Застраховката е нещо като да получите пожарогасител, но се молите на Бог никога да не се наложи да го използвате. Но често само молитвата не е достатъчна. Все пак може да попаднете в ситуация (поради ред причини), когато да ви се наложи да предявите иск към вашата автомобилна застрахователна компания. Как мислите, че застрахователят ще реагира на това?

Застрахователите мразят да плащат

Това не би трябвало да ви учудва. Никой не обича да се разделя с парите си. А понякога изглежда така, сякаш застрахователите са най-отгоре в тази класация независимо, че им плащате периодични вноски, така че това, което ви плащат (или поне част от тези пари) са всъщност вашите собствени пари. Е, предполагам, че им причиняваме затруднения, защото те имат трудната задача да се уверят, че нашият иск е основателен. Но след всичко казано и направено е ужасно трудно да се измъкнеш от разговора със застрахователите усмихнат. Вашият агент може да посочи няколко причини, поради които искът ви да не може да бъде изплатен. Някои от тези причини са пряко свързани с гумите на вашия автомобил.

Ако досега не сте подозирали, че гумите на вашия автомобил могат по някакъв начин да повлияят на автомобилната ви застраховка, сега е време да разберете защо това е така.

Как гумите ви могат да повлияят върху застраховката на автомобила ви

По принцип това става по 2 начина. Няколко са причините, заради които гумите могат да обезсилят застрахователната Ви полица. Има и ситуации, в които заради вашите гуми застрахователната Ви вноска нараства. Нека да разберем повече по този въпрос.

Как гумите биха могли да анулират вашата застраховка

По принцип застрахователната компания заявява, че вашето превозно средство трябва да е "в добро състояние" в момента на злополуката, за да бъде покрито от застраховката. "В добро състояние" може да означава много неща и със сигурност включва гумите на вашето превозно средство. Логиката на застрахователя е, че ако поради някаква причина (дори и свързана с автомобилните гуми), колата ви е била компрометирана, те няма да изпълнят вашия иск.

Заради автомобилите гуми, колата може да бъде счетена за кола "в недобро състояние" при следните условия.

Подмяна на гумите с нови гуми с неподходящ размер

Това не важи за нови автомобили с оригинални гуми. След известно време, когато смените гумите, най-добре се придържайте към оригиналния размер, препоръчан от производителя. За да действате на сигурно, можете дори да изберете същата марка гуми. Оригиналните приспособления са внимателно подбрани от производителя, за да осигурят безопасно шофиране. А смяната на тези гуми оказва влияние върху управлението на автомобила, способността за спиране и други фактори, които правят гумите непригодни за безопасно шофиране.

Ето 3 важни аспекта тук:

  • Размер

Придържайте се към оригиналния размер, препоръчан от производителя. Обмисляте ли промяна в размера на гумите? Прочетете за плюсовете и минусите на това тук. Като оставим това настрана, промяната в размера на гумите без да информирате застрахователя, може да анулира вашата застраховка.

В случай на такава промяна, информирането на вашия застраховател по телефона (или писмено) може да свърши работа. Това може да доведе до увеличаване на вноската, но хем вие ще имате това, което искате, хем застраховката ви ще остане валидна.

  • Рейтинг на скоростта

Ако избирате гуми с по-нисък рейтинг на скорост от първоначалното оборудване, новите гуми няма да могат да поддържат нормалната ви скорост. Това може да доведе до неприятни инциденти. Застрахователната компания може да откаже да придвижи вашия иск, като заяви, че колата не е била в добро състояние за път и е била "модифицирана". Всъщност в някои страни е незаконно да карате гуми с по-нисък рейтинг на скорост от първоначалния.

  • Рейтинг на натоварването

Монтирането на гуми с по-нисък рейтинг на натоварване би могло да доведе до претоварване/изпускане на гумите. Това ще доведе до по-бързо износване на гумите, освен че ще увеличи риска от произшествия, свързани с гумите. А и колата ви няма да е годна за път. Кликнете тук за интересен казус, свързан с този аспект.

Незаконни гуми

Дефектните, повредени гуми с видими буци, издутини и сълзи се считат за незаконни. Освен това дълбочината на протектора на гумите е от решаващо значение. Законовият лимит за дълбочина на протектора е 1,6 мм около 3/4 от централната част на протектора по цялата обиколка на гумата.

Ако гумите ви се счетат за незаконни, заради някоя от изброените причини, тогава:

  • може да ви наложат глоба
  • има вероятност да ви вземат наказателни точки
  • може да бъдете съдени
  • рискувате да анулирате автомобилната си застраховка.

Как гумите увеличават застрахователната вноска

Въвличането в автомобилна катастрофа автоматично вдига вноската ви, тъй като вие бивате считани за "опасен шофьор".

На второ място, застрахователната Ви вноска може да се увеличи в зависимост от наказателните точки, които сте направили. Във Великобритания престъпленията, свързани с шофирането, докарват наказателни точки, които се начисляват към шофьорското ви досие. Наказателните точки варират в зависимост от нарушението - от 3 пункта за шофиране с недостатъчно напомпани гуми до 11 точки за шофиране в нетрезво състояние. 3 точки може да не ви изглеждат чак толкова много, но ако не обърнете внимание на гумите си, те бързо могат да се натрупат. Колкото повече наказателни точки получите, толкова по-висока ще бъде застрахователната ви вноска. За да научите повече, кликнете тук.

Какво мога да направя?

Редовната проверка на налягането на гумите е просто решение за осигуряване на максимална безопасност на автомобила. Това намалява риска от злополуки, тъй като недостатъчно надутите гуми могат да причинят изпускане. Обърнете внимание на годината на производство на гумите и ги заменете, ако вече не са в добро състояние за използване, тъй като те са важна част от безопасното шофиране.

И накрая, проверявайте дълбочината на протектора на гумата. Въпреки че законовият лимит е 1,6 мм, повечето производители препоръчват гумите с дълбочина 3 мм да се подменят.

Едно проучване показва, че при мокра настилка и дълбочина на протектора под 3 мм, спирачното разстояние драстично нараства, а при 1,6 мм (според законовия лимит) спирачното разстояние се увеличава с цели 44,6%.

И ето нещо интересно

Възможно е да изглежда, че цялата тази информация е представена тук, за да направите всичко възможно да не анулирате автомобилната си застраховка, нито да изплащате висока вноска. Но фактът е, че тук става въпрос за вас, вашите гуми и вашия ЖИВОТ. Колкото повече внимание отделите на всички аспекти, свързани с вашите гуми, толкова по-спокойно ще шофирате. Както казах и по-рано (и съм сигурен, че ще се съгласите с това) всички имаме застраховка и плащаме редовно вноските си, като се надяваме, че никога няма да се стигне до подаване на иск. 

Абонирайте се за нашия бюлетин

Отговор до: {{replyComment.author}}
Всички полета са задължителни
Коментарът бе изпратен успешно

Върнете се в началото