Широки и тесни гуми: Ето разликата

Широки и тесни гуми: Ето разликата

Широката или по-тясна гума? Мненията по този въпрос са доста различни. Широките гуми винаги печелят визуалния дуел, но цената им всякога е хаплива. Тук ще се опитаме да изясним дали всъщност има разлика между тези две опции.

Какво значи широка?

Гумите (с размер 145х13) на голфа, който трябваше да си купя през 1974 г., днес в най-добрия случай щяха да се използват за резервни гуми. През годините тенденцията да се използват широки гуми стигна до производителите. Междувременно ширина от поне 195 милиметра е стандарт за новите автомобили от компактен клас.

Защо гумите стават по-широки?

Освен другите причини, съществуват и чисто технически такива. Днешните автомобили са средно по-тежки и по-бързи от автомобилите през 70-те години. За да остане стабилна и да премине през завоите с разумна скорост, гумата просто трябваше да се разшири. Освен това днешните спирачни дискове са по-големи - те са се увеличили заедно с нарастващите диаметри на гумите. Нека разгледаме по-отблизо характеристиките на шофиране с тесни и широки гуми.

Сцепление

По принцип колкото по-широка е гумата, толкова по-голямо е нейното сцепление. Това е особено вярно за шофиране по суха настилка, тъй като логично колкото повече допир има гумата с пътя, толкова по-добро е сцеплението. Височината на ниския ръб на широките гуми също осигурява по-добра стабилност, особено при завои. Когато шофирате върху снежна покривка, по-добре изберете широкия вариант с добър контрол върху регулацията. В кал и дълбок сняг, обаче, широките гуми започват по-бързо да се плъзгат. При мокри пътища широките гуми обикновено доминират що се отнася до сцепление. Това обаче не винаги е така, което ни води до следващата точка.

Аквапланинг

Благодарение на широката си повърхност, гумата трябва да измести много повече вода на мокрите пътища. От там идва и фактът, че широките гуми са много по-склонни да плават. Следователно рискът от аквапланинг се увеличава значително при широките гуми. Тук има само едно решение: пълно внимание и пускане на газта.

Характеристики на спирачките

Широките гуми са доказали, че имат по-кратко спирачно разстояние от своите тесни посестрими. Това е вярно и през зимата, но не и при киша или дълбок сняг. Това важи и за мокрите пътища до момента, когато настъпи аквапланинг, което, както е описано, се случва много по-рано, отколкото при шофиране с тесни гуми.

Комфорт и ниво на шум

Естествено широките гуми са с широка повърхност и следователно с повишено съпротивление при търкаляне. По този начин те издават по-силен шум отколкото тесните гуми. Ефективност - гориво, износване и цена. Както вече разбрахте, увеличеното съпротивление при търкаляне (както и повишеното въздушно съпротивление, дължащо се на широчината на гумата) води до по-голямо потребление на гориво и износване. В допълнение по-широките гуми са винаги по-скъпи от тесните.

Външен вид

Широките гуми са атрактивни, особено за шикозните автомобили. Дори когато се монтира на обикновено превозно средство, широката гума просто изглежда стабилна. Особено когато се добавят и джантите.

Бъдещето

Тенденцията върви към предпочитане на по-широките гуми, защото със сигурност нито автомобилите ще забавят скоростта си, нито собствениците им ще започнат да обръщат по-малко внимание на външния вид на автомобилите си. Гумите за електрически автомобили вероятно ще поемат по друг път. Те са предназначени предимно да постигат възможно най-големи разстояния. Затова тенденцията при тях се движи към тесни повърхности, ниско тегло и големи размери на колелата и всичко това с цел постигане на възможно най-малко съпротивление при търкаляне. Гумата при малките коли остава доста тясна вероятно, за да не стеснява допълнително вече достатъчно ограничения интериор на колата с големи корпуси за колела. Тъй като производителите на гуми са наясно с настоящите недостатъци на широките гуми (съпротивление при търкаляне, аквапланинг), можем уверено да предположим, че те ще работят за разрешаването на този проблем и че широките гуми ще бъдат подобрени в някои отношения.

Коя гума е тогава най-добрата?

Широките гуми обикновено печелят, когато става въпрос за характеристики на шофиране. Плащаме допълнително за своята безопасност, особено при сухи пътища, като жертваме комфорт и икономическа ефективност и се съгласяваме да имаме по-висок риск от аквапланинг. В крайна сметка решението си остава лично. Например, тези, които пътуват много в дъждовни райони или райони с по-голяма вероятност за снеговалежи, трябва, разбира се, да изберат по-тесните гуми.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Отговор до: {{replyComment.author}}
Всички полета са задължителни
Коментарът бе изпратен успешно

Върнете се в началото