5 грешки при шофиране, които в момента правите

Според Държавната агенция за безопасно движение по пътищата разсейването по време на шофиране е отговорно за 10% от всички фатални катастрофи. Въпреки че може да спазвате закона, когато става дума за това какво можете и какво не можете да направите, само мисълта, че един грешен ход може да сложи край на всичко, може да ви накара да потреперите.

Всичко това ме кара да се замисля върху всички останали малки грешки, които правим в колите си и които въпреки че не изглеждат нещо голямо, в действителност са такива.

1. Телефонните разговори хендсфри

Независимо дали сте с мобилен телефон в ръка или не - все пак трябва да помните, че управлявате на пътя стоманен блок, тежащ от 4 000 до 6 000 кг. Толкова много неща могат бързо да се объркат. Изследванията показват, че говоренето много повече разсейва вниманието на шофьорите, отколкото държането на телефона. Средният човек може само да се фокусира само върху четири обекта по едно и също време.

След като следите цялата механика при шофиране - управление, спиране, ускоряване, преместване, смяна на радиостанцията и т.н. – един телефонен разговор нарушава този баланс. А в такъв разговор не само говорите; в него трябва да чуете човека, да мислите за това, което казва и след това да му отговорите. Това отнема ценно внимание, което трябва да бъде съсредоточено върху шофирането.

2. Отклоняване

Едно от най-основните предизвикателства в шофирането е да останете в собственото си платно. Звучи много просто, нали? Но не е така.

Много шофьори несъзнателно гледат на пътната маркировка като на ориентир, а не като на абсолютна граница, и криволичат върху нея по същия начин, по който някои деца на предучилищна възраст оцветяват извън контурите. Според Държавната агенция за безопасно движение по пътищата през 2007 г. 15 574 души са умрели в катастрофи заради шофьори, които са се движели извън тяхното платно. През същата година 13 041 души са били убити при инциденти, причинени от употребата на алкохол. Доста страховито.

3. Неспазване на предимството на пътя

Малко са нещата по-досадни от опита да се влеете в магистралата, а някои просто няма да ви позволяват да влезете. Но неспазването на предимството на пътя не е просто досадно - то е опасно и е основната причина за катастрофи при шофьори над 70-годишна възраст, които не спазват това предимство при навлизане в трафика. Тези шофьори просто може да не видят другото превозно средство или погрешно да преценят времето, което им трябва. Но не само старите шофьори имат този проблем - през 2007 г. неспазването на предимството на пътя е петата водеща причина за фаталните автомобилни произшествия.

4. Пускане на червени светлини

Знаете ли, че 75% от всички автомобилни катастрофи се случват в градовете? Можете ли да познаете коя е основната причина за това? Пускането на червени светлини. Всяка година червените светлини причиняват около 1000 смъртни случая и почти 90 000 наранявания и най-честата причина хората да пускат червените светлини е, че бързат.

Проблемът е станал толкова голям, че много държави сега са инсталирали камери, засичащи червените светлини на натоварените кръстовища. До този момент камерите са довели до спад с около 10-40% на произшествията, причинени от червените светлини. За добро или за лошо, потенциалният удар върху портфейла изглежда предотвратява сблъсъците по кръстовищата.

5. Натискане на спирачките

Това е доста трудно. Живея близо до Туин Пийкс в Сан Франциско и за да стигна до центъра, трябва да карам надолу по голям хълм. Хълмът е толкова дълъг и стръмен, че дори не се налага да използвам педала за газта. Но спирачките са нещо друго. Въпреки че знам, че не бива да натискам спирачките по целия път надолу, това почти е невъзможно. Тогава какво да правя? Правилният начин за спиране по дълъг склон е да контролирате скоростта със скоростната кутия. Това се нарича "спиране с двигателя", при което се използва компресията на двигателя за забавяне на автомобила. Ако имате ръчна трансмисия, това означава да преминете на по-ниска предавка, като смените от пета на четвърта предавка в скоростна кутия от пет степени. За автоматичните скоростни кутии, просто превключете на следващата по-ниска предавка, например от D4 на D3. Всички трябва да сме по-внимателни, когато шофираме - това е неизменно правило.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Отговор до: {{replyComment.author}}
Всички полета са задължителни
Коментарът бе изпратен успешно

Върнете се в началото