Gibbs Quadski – 72 км/ч по суша и по вода

До този момент Quadski е най-бързият плавателен съд, който в същото време се продава и като лек автомобил. Деветият прототип на изобретателя Алън Гибс сега завършва серията от икономически неуспехи на компанията Гибс и се предлага като модел за масово производство. Необходими са само пет секунди за Quadski да се превърне в плавателен съд. С натискането на един бутон гумите и джантите сe сгъват нагоре и се задействат джет ски. Както по вода, така и на суша новото превозно средство на Алън Гибс достига максимална скорост от 72 км/ч. То е с двигател на BMW AG (1.3 литра, 4 цилиндъра, 175 к.с.), който управлява близо 600-килограмовия хибрид Quad и Jet-Ski. С дължина само 3,20 метра, това амфибийно превозно средство е малко и гъвкаво, което го прави подходящо както за "спортни ентусиасти", така и за употреба от "правоохранителните органи, хора, оказващи първа помощ, и други професионалисти", казва Гибс.

Quadski е деветият опит на Гибс

Quadski е деветият прототип, разработен от компанията Gibbs Sports Amphibians в областта на амфибийните превозни средства. Над 200 млн. долара и 15 години труд са инвестирани във водноефективния едноместен автомобил, който излиза за продажба през ноември тази година на американския пазар - точно за 73-ия рожден ден на новозеландския основател на компанията. Производителят междувременно регистрира над 300 патента за разработване на амфибийни превозни средства. Икономически успех, обаче, все още не е постигнат. Предшественикът на Quadski, вариантът на Mazda, наречен Aquada, е получил отказ да бъде каран по улиците заради липсата на въздушни възглавници. Quadski, обаче, е съгласуван със закона в раздел "Офроуд превозни средства", което премахва много изисквания, отнасящи се за други превозни средства.

Нов начин за придвижване

Алън Гибс описва новото амфибийно превозно средство като "съвсем нов начин за придвижване". Създадено за "всички любители на природата, пътуващите извън града, ловци и рибари", то доставя "комбинация от постижение, безопасност, комфорт и гъвкавост, които никога досега не са се предлагали".

Quadski преминава във воден режим с едно натискане на бутона. © Gibbs Sports Amphibians Inc.

Пускането му на пазара в Европа е планирано за 2014 г. Quadski ще е достъпен за купувачите в следните цветове: червено, жълто, синьо, сребърно и черно. Но само времето ще покаже дали новото превозно средство може да се превърне в модел за масово производство или ще влезе в историята на Гибс като поредната скъпа играчка за богати авантюристи. В крайна сметка това ще зависи от готовността на любителите на природата, вдъхновени от Гибс, да инвестират доста надутата сума от 30 000 евро в новия вид транспорт.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Отговор до: {{replyComment.author}}
Всички полета са задължителни
Коментарът бе изпратен успешно

Върнете се в началото