Какво да правим при аквапланинг? - Добрите гуми намаляват рисковете

Аквапланинг става, когато гумите се плъзгат по мокри пътища и е практически невъзможно да управлявате колата. Това е кошмар за шофьорите. Тук ще обясним какво можете да направите и защо една добра гума значително намалява риска.

Какво се случва при аквапланинг?

Водата, която е на пътя, обикновено тече по жлебовете на външния протектор на гумата. При все това при мокър път водата не успява напълно да бъде поета. Автомобилната гума пръска водата отпред и се получава доплеров ефект. В крайна сметка, ако водата е твърде много, течността се превръща в клин между гумата и пътя. Тогава тя губи контакт с пътя. В резултат спирачките и кормилните движения нямат почти никакъв ефект. Ако само едната гума се плъзне, водачът може да насочи колата в обратна посока. Ако автомобилът е оборудван с ESP (Електронна система за контрол на стабилността), тя автоматично ще се включи веднага при контакт с пътя. Ако двете предни колела са засегнати от аквапланинга, задните колела, които все още се придържат към земята, поддържат движението на автомобила. Ако всички колела започнат едновременно да се плъзгат, движението на колата ще зависи от центъра на тежестта и от посоката на движение. На прав път шансовете ви са добри. Най-лошият сценарий би бил, ако и двете задни колела са засегнати. Тогава автомобилът неизбежно ще се плъзне.

Какво е влиянието на автомобилната гума?

Съществувато на аквапланинг зависи не само от климатичните условия, но и от гумата. Колкото по-малки грапавини има гумата, толкова по-бързо се плъзга. ADAC дава стандарт от 3,5 мм. Рискът от плъзгане драстично нараства при по-малка дълбочина на протектора. Ето защо по възможност всички гуми трябва да са с дълбоки шарки. Ако има разлики между отделните гуми, гумите с най-дълбоки шарки трябва да бъдат монтирани на задния мост.

В случай на аквапланинг може да се сблъскате с няколко лоши последствия. Статистиките сочат, че широките гуми са по-склонни да се поддават на аквапланинг, отколкото по-тесните, въпреки специалните шарки, предназначени да предотвратят това. Колкото по-изтъркани са широките гуми, толкова по-голям става рискът. Налягането на гумите оказва влияние върху плъзгането. Ако налягането на въздуха е твърде малко, намалява и налягането, при което гумата е в контакт с повърхността на пътя (контактно налягане). Тогава водата по-лесно се вмъква.

По какъв друг начин мога да избегна аквапланинга?

Най-разумно е да намалите скоростта. Ако пътувате по-бавно при влажни условия, рискът намалява значително. Износените амортисьори не натискат гумата със същата сила на пътя. В такъв случай нараства рискът водата да се намеси в движението. Теглото на автомобила не оказва влияние. Ако по пътя има видими следи, трябва да карате с повишено внимание. Много вода се е събрала в шахтите. Бъдете също внимателни и при ниски места и подлези.

Изчислявайте, ако е твърде късно.

Дори и хората, които следват всички съвети, не са 100% застраховани, че няма да преживеят аквапланинг. Ако той все пак се случи, имайте предвид следните съвети:

• Избягвайте натискането на спирачки колкото се може повече: спирането може да удължи времето за плъзгане. Ако едното колело постигне сцепление, докато другите продължават да се плъзгат, колата се деформира.

• Не шофирайте толкова бързо: тогава ефектът е същият, както при натискане на спирачките: автомобилът може да се деформира. Шофирайте внимателно в обратната посока и след това дръжте волана изправен.

• Изключете и оставете автомобила да се движи сам, докато отново получите контрол над него.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Отговор до: {{replyComment.author}}
Всички полета са задължителни
Коментарът бе изпратен успешно

Върнете се в началото