Списък със стъпки за смяна на гумите

Всички шофьори трябва да знаят как да си сменят гумите. Ако разчитате, че мобилният телефон ще ви помогне при извънредна ситуация на пътя, винаги съществува опасност да забравите да го заредите, да сте извън обхват или да сте го забравили у дома. Пукането на гуми може да се случи на всяко място, а мобилният телефон не е заместител на умението да смените гумата. За щастие смяната на гуми не е толкова трудна работа! Просто се придържайте към следните указания, за да сте готови, когато се случи да спукате гума.

Инструменти, необходими за поправка на спукана гума

Би трябвало към вашето превозно средство да сте получили следните инструменти:

  • Подемен крик
  • Гаечен ключ
  • Напомпана резервна гума
  • Ръководство за собственика на превозното средство

Ако изгубите някой от тези инструменти, или ако колата ви не ги включва, трябва веднага да закупите нови. Уверете се, че редовно напомпвате резервната гума до препоръчителното от производителя на автомобила ви налягане. Трябва да проверявате налягането на резервната гума всеки път, когато проверявате останалите гуми. Не забравяйте да проверявате налягането всеки месец, преди дълги пътувания или преди пренасянето на допълнителен товар.

Ето и неща, които не идват с вашето превозно средство, но които трябва да имате в багажника си или в жабката, в случай че трябва да смените спукана гума:

  • Фенерче с работещи батерии
  • Пончо за дъжд
  • Малко дървено трупче с размери 2"x6" за закрепяне на гнездото
  • Ръкавици
  • Трупчета за гумите

КАК ДА СМЕНИТЕ ГУМИТЕ

1. Намерете безопасно място

След като разберете, че сте спукали гума, не набивайте спирачки изведнъж, нито завивайте. Бавно намалете скоростта и се огледайте за равен и широк път. Празно паркомясто би било идеалният вариант. Добре е да имате равна повърхност, тъй като това ще предотврати тръгването на вашето превозно средство по наклон. Правите участъци по пътя са по-добри от кривите, защото е по-вероятно насрещното движение да ви види.

Никога не се опитвайте да сменяте гумата върху тясно рамо близо до насрещното движение. Продължете да се движите (бавно), докато намерите безопасно място. Докато шофирате на плоска повърхност, рискувате да повредите джантата си. И все пак е по-добре да смените джанта, отколкото да бъдете ударени от невнимателен шофьор.

Непременно прочетете наръчника на колата и прегледайте конкретните стъпки как да смените гумата на вашия автомобил

2. Включете аварийните светлини

Аварийните светлини ще предупредят останалите шофьори, че сте отстрани на пътя. За да избегнете инцидент, ги включете веднага, щом установите, че трябва да отбиете.

3. Включете ръчната спирачка

След като спрете, винаги когато се приготвяте за смяна на спукана гума, използвайте ръчната спирачка. Това ще сведе до минимум възможността превозното ви средство да тръгне само.

4. Поставете трупчета за гумите

Трупчетата за гумите се поставят пред или зад гумите, за да гарантират, че автомобилът няма да тръгне, докато сменяте гумата. Ако сменяте задна гума, поставете трупчетата пред предните гуми. Ако спуканата гума е отпред, поставете трупчетата зад задните гуми.

Тухлите или големите камъни ще свършат същата работа като "истинските" трупчета. Просто се уверете, че са достатъчно големи, за да задържат колата да не тръгне.

5. Извадете таса или капака на колелото

Ако автомобилът ви има тасове, които закриват гайките, е по-лесно да махнете капака, преди да повдигнете автомобила на крик. Ако гайките на колелото ви са открити, можете да преминете направо към Стъпка 6.

За да свалите таса, използвайте плоската част на гаечния ключ. Това може да сработи при повечето превозни средства, но за други ще ви е нужен друг инструмент. Обърнете се към справочника на потребителя, за да научите как правилно да свалите таса или капака на колелото.

6. Разхлабване на гайките

С помощта на гаечния ключ, завъртете гайките в посока обратна на часовниковата стрелка, докато не поддадат на натягането. Не се притеснявайте, ако се наложи да използвате сила. Ако е необходимо, използвайте крака си или се отпуснете с цялата си тежест.

Разхлабете гайките около ¼ до ½ оборот, но не ги сваляйте още. Оставете ги, докато дойде време да свалите гумата/колелото на автомобила.

7. Сложете крика под превозното средство

Обикновено мястото, подходящото за крик, е плоска част под рамката на автомобила до гумата. Много автомобилни рамки отдолу са с пластмасова отливка със зачистена до метал повърхнина, която е предназначена специално за крик. За безопасно вдигане и предотвратяване на повреди по автомобила, следвайте инструкциите за поставяне на крик, описани в справочника на потребителя на вашето превозно средство.

8. Вдигнете превозното средство с крика

За да предотвратите повреда на крика от тежестта на превозното средство, което може да загуби равновесие, поставете под него малка дървена дъсчица с размери 5х20 см. Тази тактика е особено полезна върху асфалт.

При правилно позициониран крик, повдигнете автомобила, докато спуканата гума се вдигне на около 15 см над земята.

Никога не оставайте под автомобила по време или след повдигането му на крик.

9. Развийте гайките

Сега е време да развиете гайките докрай. Тъй като вече сте ги разхлабили, обикновено трябва да ги развиете на ръка.

10. Свалете спуканата гума

Като хванете гумата за протектора, я дръпнете внимателно към вас, докато се освободи напълно от главината. Сложете я на една страна, така че да не се търколи.

11. Монтирайте резервната гума върху болтовете

След това поставете резервната гума върху главината, като фиксирате джантата с болтовете. Натиснете внимателно, докато болтовете се покажат през джантата.

12. Затегнете гайките на ръка

Поставете гайките обратно на болтовете и ги затегнете докрай на ръка. След поставянето проверете отново всеки един болт и ги затегнете колкото е възможно повече. С помощта на гаечен ключ ще ги затегнете, след като спуснете автомобила до земята.

13. Свалете автомобила и отново затегнете гайките

Използвайте крика, за да спуснете автомобила, така че резервната гума да лежи върху земята, но автомобилът да не лежи с цялата си тежест на нея. В този момент трябва да затегнете гайките с гаечния ключ, като колкото е възможно ги натегнете по часовниковата стрелка. Натиснете гаечния ключ надолу, като използвате пълната тежест на тялото си.

14. Спуснете напълно превозното средство

Спуснете автомобила до земята и извадете крика. Още веднъж затегнете гайките с гаечния ключ, за да сте сигурни, че са затегнати до последно.

15. Поставете отново капаците

Ако тасът, който сте свалили от спуканата гума, пасва на резервната гума, можете да го сложите по същия начин, по който сте го свалили. Ако не пасва на гумата, го сложете настрана със спуканата гума и го приберете с останалото оборудване.

16. Приберете цялото оборудване

Имате пред себе си крик, гаечен ключ, трупчета за гумите, спукана гума и евентуално тас. Не забравяйте да приберете всичко в автомобила си, преди да отпътувате.

17. Проверете налягането в резервната гума

Трябва да проверите налягането в резервната гума, за да се уверите, че е безопасно да продължите пътуването си. Т-тип резервните гуми, наричани също "мини резервни гуми", изискват налягане от 60 psi (420 kPa). Ако гумата трябва да се напомпа, незабавно я откарайте (бавно) до някой сервиз.

18. Закарайте спуканата гума на техник

Временните резервни гуми не са предназначени за шофиране на големи разстояния или при високи скорости, затова карайте внимателно, докато посетите техник. Професионалистите трябва да могат да определят дали гумата се нуждае от ремонт или е време да я смените с нова.

Колко време отнема смяната на спукана гума?

Ако не закарате гумата на професионалист, смяната на гума по процедурата, описана по-горе, не би трябвало да ви отнеме повече от 15 до 30 минути. Просто внимавайте да не пропуснете някоя от стъпките.

Ще ви е от полза, ако смените гума в гаража или на алеята си, за да сте сигурни, че сте готови да се справите с тази ситуация, ако тя ви се случи.

Още няколко съвета за смяна на гумите

Чудесно е да знаете как се поправя спукана гума, но е още по-важно редовно поддържане на гумите. Освен че трябва редовно да преглеждате това ръководство, не забравяйте да направите и следното:

  • Напомпвайте гумите колкото трябва
  • Сменяйте гумите в съответствие с указанията на производителя
  • Следете за износване на протектора

Всички тези предпазни мерки ще удължат живота на вашите гуми и ще намалят вероятността от спукване. Въпреки че няма начин напълно да предотвратите спукването на гуми, правилната поддръжка може да подобри ефективността и да гарантира, че гумите ви ще траят възможно най-дълго.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Отговор до: {{replyComment.author}}
Всички полета са задължителни
Коментарът бе изпратен успешно

Върнете се в началото