18 невероятни факти за гумите

Гумите изглеждат обикновен елемент от всяко превозно средство. Те създават движението му. Всички шофьори знаят, че е важно да купуват висококачествени гуми, тъй като те осигуряват по-добър контрол над превозното средство и по този начин осигуряват безопасност. Много малко хора, обаче, познават историята на производството и дизайна на гуми. Тази статия е посветена на най-интересните и невероятни факти за гумите, които можете да научите.

Удивителни факти за автомобилните гуми

  • Ще се изненадате да разберете, че ранните превозни средства са използвали "артилерийни колела". Гумата в такива колела била буквално затегната с болтове за колелото. Само си представете колко би било трудно да смените тези гуми, ако производителите биха произвели нещо подобно в наши дни.
  • Модерните гуми са чисто черни и шофьорите могат да "сменят" джантите, като избират златни или сребърни джанти. При производството на първите гуми, тези джанти били бели. Производителите добавили цинков оксид към гумата, за да го направят по-здрав и солиден, но това създало и странен ефект - направило гумите ярко бели.
  • По-късно през второто десетилетие на 21-ви век производителите на гуми задължиха своите инженери и дизайнери да намерят начин да удължат периода на износване на гумите и да повишат тяхната издръжливост. Изследователите открили начин да направят това – добавили черен въглерод, който бил остатъчен продукт от петролната индустрия, но се превърнали в чудесен спестяващ инструмент. Той действително удължил издръжливостта, но същевременно направил гумите черни.
  • Но кой първи се сетил за черния въглерод? Бинни и Смит, известни с Crayola Crayons, продали черен въглерод на производителя на гуми Goodrich. Вече знаете как белите гуми станали черни.
  • Вероятно сте чували за фирма Vogue Tire and Rubber, която произвежда гуми вече над 100 години. Известната гума Vogue е луксозна гума от висок клас и е продукт на фирмата Vogue Tire and Rubber. Интересен факт е, че първоначално бялата гума била изобретена почти случайно. Черният въглерод бил смесен с цинковата бяла странична стена, което доведе до изобретяването на гума с бели страни през 1914 г.
  • Преди много време белите стени били от двете страни на гумата. По това време автомобилите са били проектирани с отворени калници. По този начин хората на улицата можели да виждат и двете страни на гумите, докато превозното средство било в движение.
  • Повдигнатите бели гуми се произвеждали с еднакъв дизайн или както се казва, такава е била модата. Една допълнителна стъпка покрива страниците в черно.
  • Компанията Goodyear, която е добре известен производител на гуми на световния пазар, обича да експериментира. През 1961 г. производителят експериментирал със светещи гуми. Тогава те не били популярни и никой не можел да предвиди, че ще станат такива. Гумите били осветени отвътре с нажежаема жичка в стъкло и били с приятен, мек блясък. Както само разбирате, тези гуми никога не слезли от пазара оттогава насам.
  • Повечето шофьори харесват Run Flat гумите, защото ви позволяват да шофирате без въздух и да стигнете до най-близкия механик. Тези гуми имат известни недостатъци, защото са с по-дебели странични стени, но въпреки това BMW монтира тези гуми на всичките си автомобили.
  • Само си представете, че годишно се изхвърлят около 300 милиона гуми. Съществуват различни начини за рециклиране на гумите. Някои рециклиращи компании разтапят каучука и го използват за асфалт, а други го раздробяват и правят от него нови гуми. Ако имате чифт стари гуми, можете да ги боядисате в ярки цветове и да ги използвате за украса на вашата градина.
  • Модерните автомобили не се продават с резервни гуми. Производителите на автомобили искат да намалят теглото и да продадат нови автомобили с комплект за закърпване, както и флакон с въздух под налягане.
  • Всеки обича Mini Cooper, защото е хубав и стилен. Класическото превозно средство е с ширина 165 мм. Новият Clubman идва с 225-милиметрова гума, увита около колело от 18 инча.
  • Ако някога сте се изненадвали да видите необичайни оценки за скоростта в мили, сега ще намерите обяснение на това. Работата е там, че традиционните рейтинги за скорост се определят в километри. Когато се превърнат в мили, те не са еднакви, например Q: 99 мили/час.
  • Космическите совалки също имат колела и гуми. Те обикновено са с размерите на превозно средство с 18 гуми, но с много различни характеристики. Затова колелото на космическата совалка може да издържа до 140 000 паунда със скорост 260 мили/час.
  • Производителят Michelin също обича да експериментира и да подобрява продуктите си. Компанията работи върху разработването на "tweel", което представлява еднокорпусна безвъздушна гума. Новата гума ще даде възможност да ползвате релефни гуми и ще премахне необходимостта от подмяна на повърхността на гумата.
  • Списъкът на добре познатите и уважавани производители на гуми е много дълъг и включва компании като Michelin, Goodyear, Nokian, Intercontinental, Pirelli и др. Има производител на гуми по целия свят, но нито една от посочените по-горе компании не произвежда толкова много гуми, колкото компания в Дания - родината на Ханс Кристиан Андерсън. Ще се изненадате да научите, че това е Лего. Да, същата фирма, която произвежда детския конструктор Лего. Фирмата е създадена през 1932 г. и започва да произвежда гуми за строителните си блокове тридесет години по-късно. През 2011 г. производството на гуми достигна 318 милиона. Можете ли да си го представите?
  • Гумите имат две оценки за скорости, обозначени като Z и Y. Оценката Z е първа и скоростта й е около 149 мили/час. По-късно технологията кара производителите да преосмислят азбуката и да създадат оценки за гуми с по-висока производителност. По този начина възниква оценката "Y".
  • Най-голямата гума на планетата се намира в Алън Парк, Мичиган, САЩ. Това е кула от около 12 тона и 800 фута. Първоначално тя е представена публично като Гума за ферибот на световния панаир през 1965 г., но по-късно е преместена в Алън Парк. Това е нещо, което си струва да видите, така че не пропускайте тази възможност, докато сте в Мичиган.

Сега със сигурност сте променили представите си за традиционните гуми. В обикновената черна гума на вашия автомобил се крие много необичайна история.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Отговор до: {{replyComment.author}}
Всички полета са задължителни
Коментарът бе изпратен успешно

Върнете се в началото